Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil donormerke førerkort

Helseminister Sylvia Brustad åpner for at førerkort kan bli merket med om bilføreren vil donere sine organer eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er skepsis blant fagfolk til en slik ordning i Norge, men nå tar helseminister Sylvia Brustad til orde for å åpne for slik merking av førerkort i Norge, melder TV 2 Nyhetene.

Dermed kan helsepersonell reagere raskt og sikre for eksempel et hjerte som kan redde et annet menneskes liv. I dag må pårørende samtykke, og svært mange sier nei: I denne belastende og fortvilte situasjonen blir svaret ofte nei.


En av tre makter bare ikke tanken.

I USA har de en løsning på dette. Donoren har sagt ja lenge før ulykken skjer, og førerkortet er merket med et tydelig «donor». Slik kan viktige organ som et hjerte eller en lunge sikres raskere.

En donor kan redde flere liv. Vi har alle syv organer å gi bort; hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

(ANB)

<B>NY MERKING:</B> USA er blant de landene som i dag har donor-merket førerkortene. Brustad vil gjøre det samme i Norge.
<B>NYTT FORSLAG:</B> Helseminister Sylvia Brustad vil innføre en ny ordning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling