Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil drepe halve jerve-bestanden

Nærmere halvparten av jervestammen i Sør-Norge kan bli tatt av dage dersom jervnemnda klarer å drepe det de har satt seg fore, i alt 13 dyr. Alt i dag er jakta i gang etter vedtak fattet den 30. desember. Og ifølge nemnda selv: på mangelfullt grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et slikt uttak vil renske bort jerven utenfor kjerneområdet, sier vår fremste jerveforsker, Arild Landa.

Jervnemnda som fastsetter kvotene for lisensjakta utenfor de strengt vernede rovdyrområdene, er bredt representert, men flertallet er folk fra sauenæringa.

Rovdyr-
motstandere

To av våre mest ivrige rovdyrmotstanderne sitter i nemnda. Leder er Ola Arne Aune fra Oppdal, leder av Sør-Trøndelag Sau- og geitalslag. Egil Ulateig, kjent sauebonde fra Lesja, sitter også i jervnemnda.

Aune benekter at man nå tar sikte på å utrydde jerven utenfor kjerneområdet.

Fra møtet den 30. desember der det vedtas en kvote på 13 dyr, heter det at grunnlaget for å fatte et forsvarlig vedtak har vært noe spinkelt.

Må lete godt

Norsk institutt for naturforskning (NINA) opererer med en jervbestand på 22- 28 dyr innafor kjerneområdet. Dr. scient. Arild Landa anslår antall dyr utenfor området til å ligge på fem til sju dyr. Men her er kunnskapen mangelfull, noe også medlemmene av jervnemnda åpent innrømmer. Han er vel klar over at flertallet i jervnemnda er rovdyrmotstandere.

- Det kan virke som om de ønsker å utrydde jerven utenfor kjerneområdet.

Anda definerer jervestammen som truet. Dersom man ser den i sammenheng med den skandinaviske stammen, er stammen sårbar.

- Et kupp

Viggo Ree, talsmann for Foreningen Våre Rovdyr, er forskrekket. Han var ikke klar over at jakt på hele 13 jerver var i gang før i går:

- De verste rovdyrmotstanderne har rottet seg sammen og gjort et kupp. Med hjemmel i stortingsvedtak får de nå lov å drive storstilt jakt på et strengt fredet og utryddingstruet dyr, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!