- Vil drepe Saddam eller dø

Han er 36 år gammel og allerede en legende i Sør-Irak. Geriljalederen Kareem Maakhoudh, med krigsnavnet Abu Hattam har satt seg som mål å drepe Saddam Hussein - eller dø. Saddams soldater skjelver for den sjiamuslimske opprørslederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks politiske opposisjon er splittet og ineffektiv. Abu Hattam er en av de få som klarer å samle folkelig støtte. Han kommer fra en av de mektigste stammene i Sør-Irak, går alltid kledd i hvitt, og nekter konsekvent å gi fra seg automatpistolen sin - selv når han krysser grensa til Iran.

Ingen vet hvor mange mann han har under våpen, men han slåss i sumpene i det sørøstlige Irak, i et område på størrelse med Oppland fylke. Om natta har Abu Hattam og hans folk kontroll. Gruppa hans skal ha infiltrert irakisk etteretning.
Persondyrkingen av Abu Hattam øker for hver måned, og historiene om ham blir flere og flere. En gang skal han ha gått rett inn på kontoret til en irakisk offiser som hadde voldtatt ei jente, skutt ham i hodet og kaldblodig spasert ut igjen. Offiserenes livvakter skal bare ha sett på - i sjokk og beundring.

Dollarhjelp

Den amerikanske Kongressen har til sammen bevilget over 700 millioner kroner til den irakiske opposisjonen, men verken de folkevalgte eller Det hvite hus vet helt hvordan pengene skal brukes på en fornuftig måte. I sin tale til det amerikanske folk i går natt sa president Clinton at han vil støtte den irakiske opposisjonens kamp for å bli kvitt Saddam Hussein.

På grunn av Saddam Husseins fryktede sikkerhetsstyrker er det så godt som umulig å drive opposisjonsvirksomhet i Irak. Derfor opererer opposisjonsgruppene i utlandet.

Sammen i hat

Det er mange titalls av dem, og de har stort sett bare det til felles at de ønsker å styrte Saddam. Her er muslimske fundamentalister, pro-syrere, pro-iranere, kommunister, sosialister monarkister, liberale og vestlig-orienterte demokrater. De er også splittet religiøst og etnisk - kurdere, sjiamuslimer og sunnimuslimer.

Den største irakiske opposisjonsalliansen er Den irakiske nasjonalkongress, INC, som ble dannet i 1992 med støtte fra 30 forskjellige grupper.

INC som ledes av Ahmad Chalabi, har den siste tida både forhandlet med USA og Storbritannia. Ameikanerne har også hatt kontakter med paraplyorganisasjonen INA, som først og fremst består av avhopppede irakiske offiserer.