Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil droppe eksportstøtte til Jarlsberg-ost

Regjeringen vil fase ut alle eksportsubsidier i landbruket innen 2019.

SLUTT: Det kan gå mot slutten for millionstøtten til eksport av Jarlsberg-ost. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SLUTT: Det kan gå mot slutten for millionstøtten til eksport av Jarlsberg-ost. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr slutten for norske millionsubsidier til Jarlsbergost i Sverige og USA.

Forslaget fremmes i en stortingsmelding om globalisering og handel som blir lagt fram fredag.

- Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Det er urimelig at norske forbrukere skal betale for at forbrukerne i andre land skal få kjøpe denne osten rimeligere. Derfor bør vi avvikle eksportsubsidiene innen utgangen av 2019, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

En halv milliard Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen, har beregnet at osteeksporten koster rundt 500 millioner norske skattekroner hvert år.

- I tillegg går offentlige subsidier direkte til melkebøndene. I regnestykket på rundt en halv milliard kroner, inngår begge disse subsidiene, sa Gaasland til Aftenposten i mars.

Tapet dekkes av norske skattebetalere og melkekjøpere. For hver liter melk du kjøper, går i underkant av 2 kroner til en prisutjevningsavgift som blant annet går med til å subsidiere eksport av meieriprodukter.

Vil ramme landbruket Slutten på eksportsubsidiene betyr at markedet for rundt 10 prosent av norsk melkeproduksjon vil falle bort.

Senterpartiet mener dette vil ramme landbruket og distriktsarbeidsplasser hardt i en allerede presset tid.

- Dette er et svært alvorlig angrep på norsk landbruk fra regjeringen. Realiteten er at dette gjør ende på hvert 11 melkebruk i Norge. Det vil merkes stort rundt i hele landet, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet og leder i Stortingets næringskomité.

- For norsk landbruk kommer dette på toppen av et svakt jordbruksoppgjør, sier Pollestad.
NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!