Vil du bade med denne?

Det ville ikke de som plasket ved ei populær badestrand i Sør-Afrika. De ble rasende da en haibur-operatør lokket til seg hvithai like ved stranda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-afrikanske myndigheter satte i går kroken på døra til en lokal haibur-operatør, som skal ha lokket til seg hvithaier like utenfor badestranda i turistbyen Fish Hoek sør for Cape Town. Mannen lever av å senke pengesterke turister ned i sjøen i spesiallagete metallbur, slik at de kan møte de farlige rovfiskene på nært hold. Mannens selskap bærer det klingende navnet «White Sharkaholic Adventures».

Tidligere denne uka ble imidlertid avstanden mellom mennesker og hai for liten. Ifølge sjokkerte badegjester skal operatøren ha slengt oppkuttede og blodige fiskestykker over ripa for å tiltrekke seg haier like utenfor stranda der de plasket, melder avisa Cape Times.

- Digre haifinner

Flere badende vitner har uavhengig av hverandre fortalt at de la merke til en båt som lå i ro i flere timer like utenfor stranda. Først trodde de at det var en vanlig fiskebåt som lå og duppet i bølgene, men at de ikke trodde sine egne øyne da de så en mann kaste blodig åte ut i sjøen.

Ikke lenge etter skal turister og fastboende ha sett flere store haifinner rundt båten. De kom seg på land i en fart, men hevder nå at det var tilfeldig at ingen av dem ble haimat.

- Skulle fjerne hai

Ifølge haibur-operatøren lå han tre kilometer fra land da han kastet fiskerestene i vannet.

- Innen to timer hadde vi lokket til oss en fire meter lang hvithai. Vi holdt den i området rundt båten i en times tid, for å være sikker på at det ikke var noen andre haier der.

Den selvutnevnte haieksperten hevder hardnakket at det aldri var meningen å lokke haier inn mot de badende, men tvert imot å lede den digre fisken bort fra land. En så stor hvithai skal nemlig ha blitt observert i farvannet i romjula, og ifølge mannen klarte han å lokke den til seg og lede den ut på dypet.

- Folk har blitt hysteriske. Etter at jeg hørte om en haiobservasjon i False Bay den 26. desember, ville jeg prøve å få haien bort fra det grunne vannet og ut på dypet. Jeg brukte samme metode som alle haiforskere bruker når de vil at en hai skal bevege seg i en bestemt retning, sier han til avisa.

Etterforskes

Saken har vakt stor oppsikt i sør-afrikanske medier, og nå har lokale myndigheter satt i gang en etterforskning. De har inndratt operatørens løyve til å putte mennesker i haibur så lenge etterforskningen pågår, så turoperatøren må finne seg noe annet å gjøre inntil videre.

- Vi har gjort det klart for ham at han ikke har tillatelse til drive haibur-forretningene sine, eller å bruke båten sin, før granskningen er ferdigstilt, sier Marcel Kroese i sør-afrikanske naturvernmyndigheter

Omstridt virksomhet

Det er en velkjent sak at hvithaier trives i farvannene rundt Cape Town. Siden 2001 har minst en surfer mistet livet, og en dykker blitt hardt skadd etter angrep fra denne haitypen.

Slike skrekkhistorier er likevel innbringende for noen. Siden 1995 har det vært mulig å gjøre penger på haibur-turister. For reisende i rovfisk koster det flesk å se en hvithai i hvitøyet, men det er ingen mangel på kunder, hevder ei forskergruppe.

Haieksperter er imidlertid skeptiske til denne formen for ekstremsport. Så langt har de ikke registrert noen direkte sammenheng mellom buraktivitet og haiangrep, men de frykter at hvithaiene i framtida blir for vant til å oppholde seg rundt mennesker, og at de vil trekke til farvann der folk bader og surfer.

I tillegg hevder de at mange operatører ikke har verken godkjent utstyr, eller tilstrekkelig erfaring til å kunne slenge nervøse turister over rekka sammen med blodig åte. Les mer om denne saken:

Om hai i Sør-Afrika:

HAI I BUR: Denne formen for nærkontakt har blitt stadig mer populær. Det koster flesk å bli senket ned i slike spesialbur, men turistene står i kø for å oppleve det.
MEKTIG ROVFISK: En hvithai fotografert utenfor Cape Town for tre år siden. Denne haitypen ble nesten utryddet på 1970- og 1980-tallet, og er i dag en fredet art. foto: Scanpix/Reuters