SKOLEDUELLEN:  Erna Solberg og SV-leder Kristin Halvorsen har begge et ønske om å lede det partiet som er best på skole.  De er enige om at norsk skole skal bli bedre - men om hvordan står de langt fra hverandre. I går inviterte Dagbladet dem til skoleduell. Foto: Stig Brøndbo
SKOLEDUELLEN: Erna Solberg og SV-leder Kristin Halvorsen har begge et ønske om å lede det partiet som er best på skole. De er enige om at norsk skole skal bli bedre - men om hvordan står de langt fra hverandre. I går inviterte Dagbladet dem til skoleduell. Foto: Stig BrøndboVis mer

- Vil du bli lærer, får du ta grep slik at du får en firer i engelsk

Kristin Halvorsen og Erna Solberg er erkerivaler i valgkampen - for begge vil styre det beste skolepartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Kristin Halvorsen og Erna Solberg  rivaliserer om å lede «skolepartiet» - det partiet som sikrer den norske fremtida ved å lage den beste norske skolen - den skolen hvor læreren står styrket, innsats settes tidlig inn og hvor så mange som mulig fullfører 13 års skolegang.

I går innkalte Dagbladet kamphanene til skoleduell:

- SV erkjenner at etterutdanning av lærere er viktig, men lovfester noe annet, som frukt og grønt i skolen og leksehjelp til 1-4.klassinger. Hvordan skal kommunene kunne prioritere etterutdanning når alle midlene går til lovfestet SV-politikk?, spør Solberg.

- Frukt og grønt i skolen er småpenger som kommunene har fått. At Høyre vil på epleslang inn i ungdomskolen er smålig, repliserer en kampklar Halvorsen.

- 10 lærere kunne fått etter- og videreutdanning i Oppgård kommune om de kunne brukt penger på det, istedenfor frukt og grønt. Det er det reelle valget lokalpolitikerne står ovenfor, fortsetter Solberg.

- Kommunene får 400 millioner kroner til etterutdanning fra oss. De bananpengene kommunene får tilsvarer bare en halv lærerstilling i kommunene, svarer Halvorsen.

- Hva om man er dyslektiker? Valgkampen er i gang. I går talte de to partilederne under Nasjonal Opplæringskonferanse i Tromsø.  De var enige om at bedre lærere gir bedre skole.

  En måte å få til det på er, ifølge Solberg og Høyre, å øke inntakskravet på karakter i norsk, matte og engelsk, fra tre til fire i lærerutdanningen.

Kun de beste er gode nok for den norske skolen.

- En som har treer i engelsk, men sekser i matte, vil fremdeles kunne bli en god mattelærer, er Halvorsens motargument. Hun mener Høyres forslag ekskluderer potensielle gode lærere - og at 50 prosent færre vil søke seg til utdanningen.

- Å heve kravet vil løfte statusen til lærerutdanningen. Vil du komme inn, så får du ta grep slik at du får en firer i engelsk, sier Solberg.

- Hva om man er dyslektiker?, er stikket i siden fra Halvorsen

Med SV ved utdannings-roret har en sett en 50 prosent økning av lærerstudenter, utdanningens omdømme er på vei opp, kan kunnskapsministeren fortelle.

- Det er fordi vi økte karakterkravet til tre, og snittkrav på 3,5. Nei, jeg ser ikke hvilke tiltak regjeringen har gjort for dette, sier Solberg.

- Se på hele lærerutdanningen. Den er helt ny, utbryter Halvorsen

 - Ja, men den er ikke god nok mener vi, sier Høyre-lederen.

Karakterer i grunnskolen Og Solberg snakker om karakterer i andre deler av skolen. Det er ikke det viktigste, forteller hun, men Høyre vil ha karakterer på barneskolen. Ikke istedenfor tilbakemeldinger, men i tillegg til. Halvorsen rister på hodet:

- Det er det ingen faglig begrunnelse for. 80 prosent av elevene er enige med oss. Jeg skjønner at det ikke er det viktigste punktet for Erna for her bør hun lytte til lærerne, sier Halvorsen.

«Privatiseringseksprimentet»
2005. SV i regjering. Da ble det stopp for private skoler, og det er Halvorsen fornøyd med. Men Høyre på sin side, har ikke lukket skolegrinda for dem, men sier det heller ikke er deres prioritet:

- Vi er mest opptatt av den offentlige skolen. Er den god nok er man ikke interesserte i det private. Men vi skal ikke være redde for å si ja til private aktører, det skjerper konkurransen, sier Solberg.

- At Høyre-lederen ikke argumentere sterkt for privatisering, viser at vi har gode argumenter for fellesskolen, sier Halvorsen.

- Hadde du hørt meg holde foredrag på 80-tallet som skolepolitiker i Bergen ville du hørt at jeg alltid har vært opptatt av den offentlige skolen, sier Solberg, og avslutter:

- Jeg synes dere er mer opptatte av dette, jeg.