KREVER SVAR:Finansminister Sigbjørn Johnsen mener Høyre og Frp må avklare for velgerne hva slags økonomisk politikk de vil føre dersom de skal sitte sammen i regjering. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KREVER SVAR:Finansminister Sigbjørn Johnsen mener Høyre og Frp må avklare for velgerne hva slags økonomisk politikk de vil føre dersom de skal sitte sammen i regjering. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Vil du bruke mer eller mindre oljepenger, Erna?

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener velgerne har krav på å vite hva slags økonomisk politikk Høyre og Frp vil føre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har Høyre og Frp fortalt at de vil endre handlingsregelen for pengebruk når de får regjeringssak. Ifølge Sigbjørn Johnsen (Ap) er det helt i det blå hva de to partiene mener.

Før valget - Jeg er ikke så interessert i å høre hva de mener hver for seg. Det er hva de mener sammen, som avgjør. Handlingsregelen for pengebruk er så viktig for framtida, for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, at velgerne fortjener å få vite før valget hva slags politikk Erna Solberg og Siv Jensen vil føre.

- Handlingsregelen er ingen forhandlingsregel. Den er ryggraden i den økonomiske politikken. De må avklare før valget om de vil følge den eller ikke, sier finansministeren.

Siv overtar? På veggen bak han henger bilder av forgjengerne. Den siste var Kristin Halvorsen. Litt lenger bak i rekka en yngre utgave av Sigbjørn Johnsen som var finansminister også på 90-tallet. Valget i september avgjør om han må overlate departementet til de blå. Det kan bli Siv Jensen. Frp har i mange år kjempet mot handlingsregelen. Nå er de for en ny handlingsregel. Det gir Erna et stort forklaringsproblem, mener Johnsen.

- Nå skal vi først ha et valg, og vi har jo tenkt å fortsette. Men hvordan skal velgerne forholde seg til et regjeringsalternativ som i fellesskap ikke har noen oppfatning om den økonomiske politikken før valget? Mye tyder på at Frp skal ha finansministeren. Da må det jo være av interesse for å vite hva finansministeren i en borgerlig regjering mener om handlingsregelen, sier Johnsen.

Både Høyre-leder Erna Solberg og finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, mener regjeringen har brutt handlingsregelen fordi de ikke har brukt nok penger på investeringer og inntektsskapende tiltak. De vil bruke mer på investeringer og mindre på forbruk.

Stor avstand - Vi holder i aller høyeste grad handlingsregelen. Vi har økt bevilgningene til forskning med over 30 prosent, til samferdsel med over 60 prosent, og kom fredag med et nytt, kraftig løft. Og vi har satset på barnehager og skole, som er både forbruk og investering. Innholdet i Frp's tilnærming er at de vil bruke mer oljepenger enn det Høyre vil. Det er også stor avstand mellom Høyres skatteletteløfter som er om lag 25 milliarder over fire år, og Frp's. Hvis man summerer opp Frp?s skatte- og avgiftsløfter, kommer man opp i 100 milliarder. Frp har finansiert en del av sine skattelettelser ved kutt i bistand og overføringer til landbruket, men det kuttet kan de jo bare gjør ett år, påpeker Johnsen.

- Bruke mindre? Erna Solberg kaller handlingsregelen veiledende, men mener regjeringen har brutt regelen ved å bruke for mye penger.
- Tallenes tale er at i 2002-2005, da Per-Kristian Foss (H) styrte finansdepartementet, lå oljepengebruken på over fire prosent.
I Kristin Halvorsens periode lå bruken under fire prosent, med unntak av kriseåret 2009. Da lå oljepengebruken på 4, 2 prosent. Da sa Høyre om krisetiltakene at det var «for lite og for seint». I åra etter det har oljepengebruken ligget på 3, 9, 3,0, 3,5 og 3,3 prosent. Så hvis Erna skal «gjeninnføre» handlingsregelen, betyr det at hun skal bruke mindre? Jeg har ikke hørt at Frp er der, sier Johnsen.

Hva sier Erna? - Frp vil opprette nye statsselskaper for vei og jernbane som får penger direkte fra Oljefondet, utenom statsbudsjettet. Hva sier du til det?
- Frp's øvelse handler om å bruke mer penger uansett. De selskapene som i dag får penger «under streken» har egne inntekter og kan dermed betjene gjeld. Men Frp vil jo for eksempel avskaffe bompengene. Det betyr at selskapene må lånefinansiere veiprosjekter over statsbudsjettet. Dermed skyves regningen over på kommende generasjoner. Men det er stor forskjell på Frp og Høyre. Høyre er jo for bompenger. Så hvordan har de tenkt å finansiere investeringene? Frp vil bruke mer penger og prøver seg med to handlingsregler. Men det er i strid med det Erna sier om å bruke mindre penger. Erna har et betydelig forklaringsproblem, sier Johnsen.