- Vil du sette økonomien over styr, Siv?

Ap ber finansminiser Siv Jensen avklare oljepengebruken.

AVKLARING: Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, mener signalene fra Frp om oljepengebruk gir alvorlig grunn til bekymring, og ber finansminister Siv Jensen avklare om regjeringen vil bruke opp til fire prosent av avkastningen av oljefondet. Her tester hun hybridbil med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVKLARING: Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, mener signalene fra Frp om oljepengebruk gir alvorlig grunn til bekymring, og ber finansminister Siv Jensen avklare om regjeringen vil bruke opp til fire prosent av avkastningen av oljefondet. Her tester hun hybridbil med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Frp er det store forventninger til det første egne statsbudsjettet partiets leder og finansminister Siv Jensen skal legge fram.

Forventer 4 prosent Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen sier til Dagbladet i dag at han forventer en oljepengebruk på rundt 4 prosent av avkastningen av oljefondet. Ellingsen er ikke alene i Frp om å mene at Jensen bør bruke makten og muligheten til å bruke langt mer oljepenger i år enn i fjor for å realisere Frp-politikk. I fjor lå oljepengebruken på 2, 8 prosent.

Krever avklaring Aps finanspolitiske talskvinne Mariane Marthinsen reagerer kraftig på signalene, og ber finansministeren avklare.

- Å gå fra 2, 8 prosent til 4 prosent vil bety rundt 60 ekstra milliarder på toppen av det veksten i oljefondet betyr. Når folk i Frps stortingsgruppe går så hardt ut, er det betimelig å spørre Siv Jensen om dette i det hele tatt er aktuell politikk. Det er viktig å få dette avklart, særlig for eksportbedriftene, sier Marthinsen til Dagbladet.

Ikke sett maken - En slik vekstimpuls inn i økonomien over natta har vi ikke sett maken til. Vi vil få press i økonomien og økt kronekurs, noe som rammer eksportnæringene, sier Marthinsen.

Hun mener uttalelsene fra Ellingsen viser alvorlig svikt i forståelsen av hvordan økonomien fungerer.

- Situasjonen i Europa normaliserer seg, så vi kan ikke regne med like stor arbeidsinnvandring derfra. Vi har ikke bare tro at arbeidsinnvandring løser problemene, oljepengebruken er avgjørende for vår økonomi, sier Ap-politikeren.
Hun forstår at det er utålmodighet i Frp.

Siv føyde seg - I fjor føyde jo Siv seg etter Erna og embetsverket i fiansdepartementet. Det har vært bra, men nå får hun opprør i egne rekker. Det er viktig å få avklart om kravene som kommer fra Frp er i nærheten av aktuell politikk. Det er lite heldig å ha dette uavklart helt til statsbudsjettet. Forutsigbarhet er viktig, ikke minst for eksportbedriftene, sier Marthisen.
 
Vil presse Hun sier signalene fra Frp gir grunn til bekymring.

- Frp er jo ett av de to partiene i regjering, og Siv må jo forholde seg til egen stortingsgruppe. Dermed kan de bidra til å presse oljepengebruken opp til et uansvarlig nivå, sier Marthisen.

Hun ser ingen faktorer som tilsier noen særlig økning i oljepengebruken i forhold til 2014-budsjettet.

Siv: Vent på budsjettet - Marianne Marthinsen vet godt at hun ikke får svar før i statsbudsjettet. Men denne regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, er alt Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil svare.

ANSVARLIG: Regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, sier SIv Jensen, Hun ber Ap-politiker Marianne Marthinsen vente på statsbudsjettet.
ANSVARLIG: Regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, sier SIv Jensen, Hun ber Ap-politiker Marianne Marthinsen vente på statsbudsjettet. Vis mer