Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil du slippe å bli politiker?

Klagefristen går ut ved midnatt. Men du kan ikke nekte uten videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finner du navnet ditt på en valgliste til høstens lokalvalg, men absolutt ikke har lyst til å bli kommunepolitiker?

Da må du være rask med å klage. Fristen går ut ved midnatt i dag, i alle fall i Oslo. Der kan du sende din klage til mail-adressen postmottak@bys.oslo.kommune.no.

Det forutsetter at du har en god grunn. Det er ikke nok at du ikke har lyst. Kåre Fjeldsaa på Frogner i Oslo hadde ikke lyst, og trodde det var grei skuring å bli strøket da han fikk beskjed fra sin bydel om at han står på lista til Demokratene. Der lærte han en lekse.

- Først trodde jeg det var en spøk, så ble jeg sjokkert, så forbannet og nå er jeg bare oppgitt. Nå har jeg brukt minst et dagsverk på å finne ut av dette, og det koster meg noen hundrelapper i tillegg. Men jeg har i alle fall fått et råd som virker i mitt tilfelle, sier Fjeldsaa til Dagbladet.no.

Han er en vanlig samfunnsorientert borger som stemmer med hvert valg, men som ikke har vært medlem av noe politisk parti og absolutt ikke har ambisjoner om noen politisk karriere.

I praksis må du ha legeerklæring på at du er så syk at du ikke kan møte i kommunestyret eller kunne dokumentere at du er medlem av et annet parti enn lista der du er satt. Det er det valgloven som bestemmer.

- Etter en endeløs rekke med telefoner, fikk jeg det beste tipset til løsning av mitt problem ved bystyrets sekretariat i Oslo kommune. Meld deg inn i et annet politisk parti, var rådet jeg fikk der. Det hadde jeg absolutt ikke tenkt å gjøre, men jeg må jo finne en måte å komme ut av dette. Det første seriøse partiet jeg fant telefonnummeret til, var Høyre. Der koster det visst 300 kroner året å være medlem, sukker en lettere oppgitt Oslo-velger. Men ikke politiker.

Han reagerer på at det er han selv som må rydde opp, ikke Demokratene som har funnet navnet hans og plassert det på valglista.

TRODDE DET AV EN SPØK: Kåre Fjeldsaa fant ut at det ikke var så lett å komme seg av valglista til Demokratene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TRODDE DET AV EN SPØK: Kåre Fjeldsaa fant ut at det ikke var så lett å komme seg av valglista til Demokratene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

I alt 6 000 navn står på valglistene i Oslo. Byrstyresekretariatet har foreløpig bare fått seks klager direkte fra listekandidater som ikke vil bli politikere.

- Men jeg har hørt fra bydelene at vi vil få flere klager oversendt derfra. De fleste klagene gjelder personer som er satt opp på Demokratenes liste, sier kommunenes informasjonsansvarlige for valget, Kjetil Bjørnsrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling