Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil dumpe flyktningene på øde øy

Drømmen om et nytt og bedre liv i Australia kan gå i vasken for de 438 båtflyktningene på «Tampa». Nå risikerer de å bli dumpet på stillehavsøya Nauru. Den beskrives som et mareritt av miljøødeleggelser, russiske mafiapenger og mangel på mat og vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Tampa»-krisen fra dag til dag

- Jeg har aldri vært så opprørt

Skarp advarsel til Australia

Troppetransportskip på plass ved «Tampa»

Går det slik Australia og New Zealand har foreslått, vil 310 av båtflyktningene ble sendt til Nauru. Øya ligger 5000 kilometer fra Christmasøya, noe som tilsvarer en 14 dagers seilas. Øya mangler en skikkelig havn, og gjør det svært vanskelig for skip å fortøye der.

Nauru ligger nord for Fiji og øst for Salomonøyene. Øya har begrenset husrom, bortsett fra 10 hus som ble bygd til verdensmesterskapet i vektløfting. Dette ble for øvrig avlyst tidligere i år.

På Nauru, som er verdens minste republikk, bor 11845 mennesker. Befolkningen har lav gjennomsnittlig levealder, ekstremt høy forekomst av diabetes og et stort fedmeproblem, forteller Ragnar Kvam på NRKs «Ukeslutt». Også alkoholisme er svært utbredt.

Tidligere var Nauru ei rik øy, med inntekter fra fosfat. Men nå er det slutt på naturressursen, og øya står uten vann og med begrensede matressurser.

UGJESTMILDT: Slik ser det ut på Nauru. Øya beskrives som gold, med små områder som er egnet for beboelse. Øya er så fattig at den av og til ikke har råd til å kjøpe inn olje.Foto: KIM RISETH/ SCANPIX
UGJESTMILDT: Slik ser det ut på Nauru. Øya beskrives som gold, med små områder som er egnet for beboelse. Øya er så fattig at den av og til ikke har råd til å kjøpe inn olje.Foto: KIM RISETH/ SCANPIX Vis mer

Øyas infrastruktur er heller ikke noe å skryte av, og er egentlig ikke i stand til å ta imot 310 flyktninger. Når disse stiger i land, tilsvarer det at en million flyktninger hadde kommet til Australia, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det er ikke opprettet diplomatisk forbindelse mellom Nauru og Norge.

UGJESTMILDT: Slik ser det ut på Nauru. Øya beskrives som gold, med små områder som er egnet for beboelse. Øya er så fattig at den av og til ikke har råd til å kjøpe inn olje.Foto: KIM RISETH/ SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling