Vil dumpe giftstoff i Førdefjorden

Kan påvirke fisk og sjødyr, mener professor, som tar NIVA på faktafeil.

 KJEMPEDEPONI: Flere hundre milliioner tonn sand og støv skal sprenges ut fra Engebøfjellet og legges i et tre kvadratkilometer stort deponi i Førdefjorden - sammen med kjemikalier for å holde massene nede. Foto: Øistein Monsen.
KJEMPEDEPONI: Flere hundre milliioner tonn sand og støv skal sprenges ut fra Engebøfjellet og legges i et tre kvadratkilometer stort deponi i Førdefjorden - sammen med kjemikalier for å holde massene nede. Foto: Øistein Monsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet skrev i går om gruveselskapet Nordic Mining som ønsker å utvinne rutil i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og dumpe mer enn 200 millioner tonn grus, sand og støv i et digert deponi i Førdefjorden.

Sammen med finmassene vil gruveselskapet benytte 10 — 15 tonn såkalt flokkuleringsmiddel årlig for å få avfallet til å legge seg på bunnen av den nasjonale laksefjorden. I dette middelet finnes det giftige stoffet akrylamid.

Ifølge seniorrådgiver Jens Skei i NIVA, som har forfattet kjemikalierapporten, er det ingen fare.

- Vi har sett på hvor mye flokkuleringsmiddel det er nødvendig å bruke for at små partikler skal synke til bunns. Akrylamiden utgjør bare 0,1 prosent av flokkuleringsmiddelet, noe som gir mindre enn 10 kilo utslipp i året. Konsentrasjonene vil være så små at man ikke risikerer skader på livet i sjøen, sier Skei til Dagbladet.

Tas på faktafeil
Professor i økologisk toksikologi, Ketil Hylland ved Universitetet i Oslo, mener at man ikke kan konkludere slik.

- NIVA har underestimert mulig giftighet for fisk i fjorden. Det er lite kunnskap om hvor giftig akrylamid er for fisk. Det finnes kunnskap om giftighet for noen krepsdyr og alger, men ingen gode undersøkelser for fisk. Her er det en usikkerhet som NIVA ikke har tatt høyde for i sin rapport. Det er også brukt feil verdier for forventet giftighet, sier Ketil Hylland til Dagbladet.

Han understreker at feilen ikke påvirker hovedkonklusjonen i rapporten.

Akrylamid er kjent som kreftfremkallende, og kan skade nervesystemet og forplatningsevnen til mennesker ved store doser. Akrylamiden fra Engebøfjellet vil brytes ned i sjøen og vil derfor ikke påvirke mennesker. Men i verste fall kan det påvirke fisk og andre dyr.

 KRITISK: Havforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet. Foto: Øistein Monsen.
KRITISK: Havforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet. Foto: Øistein Monsen. Vis mer

Bekymret
- Mengden akrylamid fra slike utslipp vil variere, og for organismer som måtte befinne seg i nærheten av et større utslipp, vil dette kunne være giftig. Her er det en usikkerhet som må tas med i en miljøvurdering, sier professoren.

Han deler havforsker Jan Helge Fosså bekymring for at den planlagte deponeringen av flere hundre millioner tonn gruveavfall vil ødelegge Førdefjorden. Giftstoffene som skal dumpes utgjør et tilleggsproblem, mener han.

Jens Skei i NIVA har vært koordinator for konsekvensutredningen av Engebøprosjektet. Han er uenig i kritikken fra Fosså og Hylland.

- Vi er ti institusjoner som har jobbet i to år med den største konsekvensutredningen som noen gang er gjort for norsk bergverksindustri. Katastrofemeldingene kjenner jeg meg ikke igjen i, men prosjektet vil få negative effekter, som vi har forsøkt å minimere etter beste evne, sier Skei.

Engebøfjellet inneholder en av verdens største forekomster av rutil, som brukes blant annet til solcelleteknologi og hvitfarge i tannkrem, fiskepudding og iskrem.

 JOBBER MOT DEPONIET: Folk i Vevring i Naustdal kommune mener gruve og deponi vil ødelegge bygda og fjorden. Her Anne-Line Thingnes-Førsund. Foto: Øistein Monsen.
JOBBER MOT DEPONIET: Folk i Vevring i Naustdal kommune mener gruve og deponi vil ødelegge bygda og fjorden. Her Anne-Line Thingnes-Førsund. Foto: Øistein Monsen. Vis mer