EctoLife:

Vil dyrke 30 000 babyer årlig

Verdens første kunstige babyfabrikk vil selge - og dyrke fram spesialdesignede babyer.

SJOKKERENDE: Verdens første kunstige babyfabrikk vil produsere spesiallagde barn. Video: KameraOne. Reporter: Emily Solem-Young. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Babyfabrikken kan høres ut som et konsept fra en sci-fi-film, men det er faktisk et reelt konsept lansert av bioteknologen Hashem Al-Ghaili.

Det skriver forskningsnettstedet Science and Stuff.

Ideen er ikke ny. Allerede i 2017 greide forskere å lage en såkalt «BioBag», som fungerte som ei kunstig livmor. Denne ble brukt til å dyrke fram en lamunge.

30 000 babyer i året

Nå har Hashem Al-Ghaili tatt konseptet et stort hakk videre - og lanserer konseptet med babyfabrikken EctoLife.

Fabrikken skal kunne dyrke 30 000 babyer i året, ifølge den britiske tabloidavisa Metro.co.uk, som siterer nyhetsbyrået SWNS.

KUNSTIG LIVMOR: Slik vil babyfabrikken EctoLife dyrke fram babyer. Foto: SWNS/NTB
KUNSTIG LIVMOR: Slik vil babyfabrikken EctoLife dyrke fram babyer. Foto: SWNS/NTB Vis mer

Al-Ghaili sier at fabrikken skal tilrettelegge slik at barnløse par ikke bare skal kunne bli foreldre, men også være babyens biologiske foreldre.

Fabrikken planlegger å tilby en såkalt «elitepakke», som lar deg få tilpasse fosteret genetisk før det blir plassert i den kunstige livmora.

Designbabyer

Da vil foreldre kunne velge alt fra øyenfarge til hårfarge, og andre fysiske trekk som styrke, høyde og intelligens. Arvelige sykdommer skal også angivelig kunne lukes ut.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår i dag at 15 prosent av par i reproduktiv alder er rammet av infertilitet. De siste 70 åra har fertilitetsraten i verden falt med 50 prosent, ifølge World Economic Forum.

LYKTES: For første gang har forskere lyktes med å klone aper med samme fremgangsmåte som sauen Dolly. Video: AP DV / Scanpix Vis mer

- Det er en perfekt løsning for kvinner som har måttet fjerne livmora som følge av kreft eller andre komplikasjoner. Det kan også løse problemet med dårlig spermkvalitet, og spontanaborter kan bli historie, sier Al-Ghaili til Science and Stuff.

- Bare etikken står i veien

Det kan være mange årsaker til det drastiske fallet, men blant annet nevnes at kvinner har høyere utdanning enn før, det er lavere arbeidsledighet, det koster mye penger å ha barn - og ikke minst at sædkvaliteten har falt verden over.

- Ifølge Verdens helseorganisasjon dør rundt 300 000 kvinner årlig av komplikasjoner under svangerskapet. Den kunstige EctoLife-livmora er designet for å forhindre at mennesker lider, og redusere risikoen for keisersnitt. Både prematurfødsler og keisersnitt vil bli historie, sier Al-Ghaili til Metro.co.uk.

MASSEPRODUKSJON: Babyfabrikken tar sikte på å produsere 30 000 babyer i året - helt uten hjelp fra en kvinnelig livmor. Foto: SWNS/NTB
MASSEPRODUKSJON: Babyfabrikken tar sikte på å produsere 30 000 babyer i året - helt uten hjelp fra en kvinnelig livmor. Foto: SWNS/NTB Vis mer

Ifølge bioteknologen finnes teknologien som skal til for å starte opp konseptet allerede, han sier det bare er det etiske som står i veien nå.

- Det eneste som mangler er å bygge en prototyp som kombinerer all teknologien i én enkelt innretning, sier han.

- Bare år unna

Slik reglene er nå, er det ikke lov å forske på menneskelige embryo lenger enn 14 dager. Når embryoet er 14 dager gammelt, må det ødelegges av etiske årsaker.

- Hvis disse etiske restriksjonene blir fjernet, gir jeg det ti til 15 år før EctoLife blir brukt overalt, sier han.

Så tror Al-Ghaili at det bare vil ta ytterligere fem år før folk har vent seg til tanken, og vil akseptere teknologien. Han er ikke den eneste:

- Det virker som vi bare er år fra å teste bruk av kunstig livmor på mennesker, skrev Elizabet Chloe Romanis i British Medical Journal of Medical Ethics.

Førsteamanuensis Carlo Bulletti ved Yale-universitets avdeling for fødselshjelp, gynekologi og forplantningsvitenskap, tror at en fullt fungerende kunstig livmor kan bli virkelighet innen ti år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer