Babyfabrikken kan høres ut som et konsept fra en sci-fi-film, men det er faktisk et reelt konsept lansert av bioteknologen Hashem Al-Ghaili.
Det skriver forskningsnettstedet Science and Stuff.
Ideen er ikke ny. Allerede i 2017 greide forskere å lage en såkalt «BioBag», som fungerte som ei kunstig livmor. Denne ble brukt til å dyrke fram en lamunge.
30 000 babyer i året
Nå har Hashem Al-Ghaili tatt konseptet et stort hakk videre - og lanserer konseptet med babyfabrikken EctoLife.

Fikk bakoversveis av legens beskjed
Fabrikken skal kunne dyrke 30 000 babyer i året, ifølge den britiske tabloidavisa Metro.co.uk, som siterer nyhetsbyrået SWNS.

Al-Ghaili sier at fabrikken skal tilrettelegge slik at barnløse par ikke bare skal kunne bli foreldre, men også være babyens biologiske foreldre.
Fabrikken planlegger å tilby en såkalt «elitepakke», som lar deg få tilpasse fosteret genetisk før det blir plassert i den kunstige livmora.
Designbabyer
Da vil foreldre kunne velge alt fra øyenfarge til hårfarge, og andre fysiske trekk som styrke, høyde og intelligens. Arvelige sykdommer skal også angivelig kunne lukes ut.

Derfor ser du aldri dette lenger
Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår i dag at 15 prosent av par i reproduktiv alder er rammet av infertilitet. De siste 70 åra har fertilitetsraten i verden falt med 50 prosent, ifølge World Economic Forum.
- Det er en perfekt løsning for kvinner som har måttet fjerne livmora som følge av kreft eller andre komplikasjoner. Det kan også løse problemet med dårlig spermkvalitet, og spontanaborter kan bli historie, sier Al-Ghaili til Science and Stuff.
- Bare etikken står i veien
Det kan være mange årsaker til det drastiske fallet, men blant annet nevnes at kvinner har høyere utdanning enn før, det er lavere arbeidsledighet, det koster mye penger å ha barn - og ikke minst at sædkvaliteten har falt verden over.

Selger brukte sokker og rap på glass
- Ifølge Verdens helseorganisasjon dør rundt 300 000 kvinner årlig av komplikasjoner under svangerskapet. Den kunstige EctoLife-livmora er designet for å forhindre at mennesker lider, og redusere risikoen for keisersnitt. Både prematurfødsler og keisersnitt vil bli historie, sier Al-Ghaili til Metro.co.uk.

Ifølge bioteknologen finnes teknologien som skal til for å starte opp konseptet allerede, han sier det bare er det etiske som står i veien nå.
- Det eneste som mangler er å bygge en prototyp som kombinerer all teknologien i én enkelt innretning, sier han.
- Bare år unna
Slik reglene er nå, er det ikke lov å forske på menneskelige embryo lenger enn 14 dager. Når embryoet er 14 dager gammelt, må det ødelegges av etiske årsaker.
- Hvis disse etiske restriksjonene blir fjernet, gir jeg det ti til 15 år før EctoLife blir brukt overalt, sier han.

Fikk danse-parasitter i pungen
Så tror Al-Ghaili at det bare vil ta ytterligere fem år før folk har vent seg til tanken, og vil akseptere teknologien. Han er ikke den eneste:
- Det virker som vi bare er år fra å teste bruk av kunstig livmor på mennesker, skrev Elizabet Chloe Romanis i British Medical Journal of Medical Ethics.
Førsteamanuensis Carlo Bulletti ved Yale-universitets avdeling for fødselshjelp, gynekologi og forplantningsvitenskap, tror at en fullt fungerende kunstig livmor kan bli virkelighet innen ti år.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!