Vil dyrke større pupper

Tryggere, sunnere og finere enn silikon, ifølge forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Ny medisinsk forskning kan gjøre det mulig for kvinner å få større pupper med implantater laget av levende vev i stedet for silikon.

For første gang har forskere klart å dyrke fettceller i et laboratorium, og de mener at gjennombruddet kan gi pasienter muligheten til å dyrke sine egne implantater i kroppen. På lang sikt kan det bli mulig å dyrke organer for transplantasjon, skriver New Scientist.

Brukte stamceller

Forsker Jeremy Mao ved Univerisity of Illinois tok menneskelige stamceller og brukte disse for å dyrke fettvev på et \'biologisk stillas\'. Implantatene ble operert inn i mus, og de endret ikke størrelse og form i organismen. Mao presenterte sin forskning på en konferanse for American Association for the Advancement of Science.

Estetisk vakrere

Implantater fra fettvev kan være tryggere og sunnere enn silikon og saltvannsimplantater, som kan sprekke, og forhindre oppdagelsen av brystkreft.

Den naturlige metoden kan også bli estetisk vakrere, da de hjemmedyrkede implantatene holder form og størrelse bedre enn de kunstige, som krymper med opptil 60 prosent i løpet av år. Alt dette ifølge forskerne.

Forskerne jobber først og fremst for å hjelpe kreftpasienter som trenger å rekonstruere bryster etter operasjon, men Mao vedgår at det vil være et stort marked for dette i den kosmetiske industrien.

SILIKON: Skuespilleren Pamela Anderson har gitt silikonen et ansikt over hele verden. Her representerer hun dyrevernorganisasjonen PETA. Foto: AP
SILIKON: Skuespilleren Pamela Anderson har gitt silikonen et ansikt over hele verden. Her representerer hun dyrevernorganisasjonen PETA. Foto: AP Vis mer

Ti år fram

Forskeren sier til New Scientist at brystimplantater fra stamceller vil være tilgjengelig innen ti år.

Men han advarer om at det ennå gjenstår mye forskning før han kan si om det er praktisk mulig. Spørsmålene er knyttet til hvordan vevet rundt de nye implantatene vil reagere på det nye vevet.

VIL DYRKE PUPPER: Doktor Jeremy Mao ved Universitetet i Illinois i USA har funnet en metode å dyrke fettved fra Stamceller. Metoden kan brukes til å lage biologiske brystimplantater.
TRYGGERE: Dyrkede implantater kan være tryggere enn silikon og saltvannsinnlegg, som kan sprekke og vanskeliggjøre oppdagelse av brystkreft.
STORT MARKED: Forskerne vet at det er et stort marked for kosmetisk kirurgi. Her den britiske modellen Jordan.