Vil Eia gjøre blodhevn lovlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vil man ha et paradigmeskifte må man få med seg de søte unge jentene på sosiologi», sa Harald Eia til Dagbladet da han sammen med blant andre Aslak Nore, Ole Martin Ihle og Asle Toje dro i gang debatten de ønsker skal bli «den nye kulturkampen».

Disse søte unge menn har de siste ukene, inspirert av den danske regjeringens kamp mot kultureliten, konsentrert sin kritikk på tre ulike felter: innvandring, skole og biologiske forklaringsmodeller i samfunnsvitenskapen og politikken. De hevder at det er en kulturkamp i emning, en reaksjon på kulturradikalismens påståtte hegemoni i norsk offentlighet.

Å bringe evolusjonspsykologien til Norge er ifølge Nore et hovedanliggende i denne kampen. Harald Eia hevder at ikke bare innen hans eget fag sosiologi, men også i hele samfunnsvitenskapen, er biologiske forklaringsmodeller blitt underkjent. Selvsagt er genenes påvirkning på menneskelig atferd og hormonenes betydning for viljen interessant å forske på. Men dette er ikke nye perspektiver. Som Cathrine Holst har påpekt i Klassekampen, undervurderes da fag som statsvitenskap og økonomi. Holst har selv, som den fremste blant norske, feministiske forskere av sin generasjon, gjort en ypperlig kritikk av deler av kjønnsforskningen i forhold til disse emnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer