Vil endre blodgiver-reglene for homofile

Regjeringen ved helseminister Ingvild Kjerkol gir nå et oppdrag til Helsedirektoratet: Karantenereglene for homofile blodgivere skal gjennomgås.

BLIR LETTERE: Nå skal det bli lettere for homofile menn å gi blod. Foto: Shutterstock/NTB
BLIR LETTERE: Nå skal det bli lettere for homofile menn å gi blod. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag tar regjeringen et stort skritt for å endre homofiles mulighet til å gi blod.

- Vi gir Helsedirektoratet et oppdrag om å vurdere endringer i karantenereglene for menn som har sex med menn, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Hun tar en pause fra det pågående WHO-møtet i Genève for å dele gladnyheten om at det nå løsnes på karantenereglene for homofile menn som ønsker å gi blod.

Ulike regler

Akkurat hvordan de nye reglene blir, og om det fortsatt skal være strengere for menn som har sex med menn, eller om det skal være helt likt som for heterofile blodgivere, er for tidlig å si.

Fram til nå har det vært tolv måneders sexkarantene for homofile menn skal ønsker å gi blod. Dagens karanteneregler gjelder siden sist de hadde sex med en annen mann, ikke siden siste partnerbytte.

Heterofile blodgivere har på sin side en karantene på seks måneder etter siste partnerbytte. Reglene har tidligere fått kritikk for å være diskriminerende mot homofile menn.

- Det har vært en diskusjon knyttet til det at man har andre regler for menn som har sex med menn som ønsker å gi blod. Det er bakgrunnen for at vi har bedt Helsedirektoratet se på om dette er riktig, sier Kjerkol på telefon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer