Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet:

Vil endre handlingsregelen fra 4 til 3 prosent

- Oljepengebruken kunne ikke fortsette, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

PRESSEKONFERANSE: Se direktesendingen her. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil endre handlingsregelen fra 4 til 3 prosent av avkastningen fra oljefondet.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO peker på at vi på grunn av oljefondet har hatt en vekst i offentlig pengebruk som ikke kan sammenliknes med noe annet land.

- Det kunne ikke fortsette og det tar regjeringen nå konsekvensen av, sier han.

- Ved å sette tallet på tre så legger de lista lavere. Når de nå sier dette forut for perspektivmeldingen og stortingsvalget, så vil det få betydning for tempoet i innfasing av oljepenger, sier Dørum.

Dro gullkortet

Etter finanskrisa dro finansminister Kristin Halvorsen gullkortet og gikk over grensa på fire prosent i 2009. Siden har vi ligget under handlingsregelen, og de siste årene har vi ligget godt under. Den nye grensa gjør det vanskeligere for framtidige storting å bevilge mye mer enn tre prosent. Dørum legger særlig vekt på at Frp, der krefter har ønsket å skrote hele handlingsregelen, også går inn for å binde Stortinget til lavere framtidig oljepengebruk.

- Vi har 7500 milliarder kroner på oljefondet. Det er det norske folkes penger og ethvert stortingsflertall kan selvfølgelig velge på se bort fra handlingsregelen. Men når også Frp sier at tre prosent er grensen så er det nærmest utenkelig at dette ikke vil være førende for budsjettpolitikken i kommende stortingsperiode, sier Dørum.

Da handlingsregelen ble lansert i 2001, var oljefondets forventede realavkastning på 4 prosent, men de senere årene har realavkastningen vært lavere. Solberg-regjeringen har i sine siste budsjetter brukt under 3 prosent av oljefondets avkastning. Men oljepengebruken, målt i kroner, har likevel økt kraftig, blant annet på grunn av fondets voldsomme vekst.

Det offentlig oppnevnte Mork-utvalget anslo at avkastningen på oljefondet vil ligge på 2,3 prosent de neste 30 årene. Også Norges Bank anslår en avkastning på under 3 prosent.

I tillegg endrer de oljefondets aksjeandel fra 62,5 til 70 prosent. Det betyr at fondet kan kjøpe mer aksjer, og redusere andelen som er investert i obligasjoner og eiendom tilsvarende.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling