Ekspert om en kinesisk Taiwan-invasjon:

- Vil endre verden for alle

CIA-sjefen tror Russlands krig i Ukraina har fått Kina til å styrke planene om å invadere Taiwan. - De har fått viktig lærdom, slår ekspert fast.

STRID OM UAVHENGIGHET: Forholdet mellom Taiwan og Kina er vanskelig. Kina anser øystaten som en del av landets territorium, men de ønsker selv å være selvstendige. Foto: Andy Wong / AP / NTB
STRID OM UAVHENGIGHET: Forholdet mellom Taiwan og Kina er vanskelig. Kina anser øystaten som en del av landets territorium, men de ønsker selv å være selvstendige. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CIA-sjef Bill Burns tror Russlands krig i Ukraina har fått Kina til å tenke mer i retning «hvordan» og «når» landet skal invadere Taiwan, og ikke lenger «hvorvidt» de skal.

Kinas president Xi Jinping kan handle i løpet av det neste tiåret, fortalte Burns på en sikkerhetskonferanse i Aspen onsdag.

NTNU-professor og ekspert i internasjonal politikk, Jo Jakobsen, deler synet og sier at en invasjon i så fall ikke bare vil endre geopolitikken som ved Ukraina-krigen, men revolusjonere den totalt.

Han peker på at krigen har gitt kineserne viktig lærdom:

1. Den har vist hva man bør gjøre:

- Som Burns sier, og jeg også ser det, har Ukraina-krigen primært skremt Kina for hvordan man ikke skal drive angrepskrig mot Taiwan, hvis det kommer til det. De har sett hvordan det å gå inn med en begrenset styrke kan ende smertefullt for den angripende part. Når man først går inn, må man gå inn med «overwhelming force» - overlegen og full styrke.

Burns antar at Kina har blitt urolige av å se hvordan Russlands fem måneder lange krig har utspilt seg, og han karakteriserer den som et strategisk feilslag av president Vladimir Putin, som – etter alt å dømme – hadde håpet å styrte regjeringen i Kyiv innen krigens første uke var omme.

- Man tar ikke Taiwan med en begrenset styrke, og nå vet Kina det i større grad, fortsetter Jakobsen overfor Dagbladet.

TRENER: Taiwanske styrker under en øvelse i mars 2022. Foto: Sam Yeh / AFP
TRENER: Taiwanske styrker under en øvelse i mars 2022. Foto: Sam Yeh / AFP Vis mer

2. Den har gitt en pekepinn på USAs villighet:

Kina betrakter Taiwan som sitt eget territorium, mens USA i hele etterkrigstida har vært Taiwans nære allierte. NTNU-professoren trekker fram at Ukraina-krigen også har gitt Kina en pekepinn på USAs villighet til å gå i militær konfrontasjon med en annen stormakt.

- USA har i utgangspunktet lovet å forsvare Taiwan, og Kina driver daglig tolkning av viljen og kapasiteten deres, så vel som med andre land. De har sett at USA har vært tilbakeholdne og ikke villig til å sende inn soldater eller inngå i kamphandlinger mot Russland så langt. Så spørsmålet blir da om Taiwan er annerledes.

Kina er imidlertid ikke villig til å ta den sjansen nå, tror Jakobsen:

- For man skal ikke kimse av USA som er ekstremt mektige militært.

KLAR TALE: USAs president Joe Biden svarer på spørsmål om USA er villig til å bli militært involvert i tilfelle en kinesisk invasjon av Taiwan. Video: AP Vis mer

Før eller siden

Burns sier at Kina trolig også har lært viktigheten av å kontrollere informasjonsflyt og narrativ, samt stålsette egen økonomi for sanksjoner, som Russland har blitt hardt underlagt.

Når CIA-sjefen sier at en invasjon kan komme om noen år, er det fordi han har sett en økende risiko fra Kina, og at denne bare blir «større og større jo lenger inn i dette tiåret vi kommer», som han sier.

- Det er i stor grad tålmodigheten til Kina det står på. Før eller siden må de løse Taiwan-spørsmålet. Kinas president Xi Jinping har sagt at han vil gjøre det innen sin tid, og gjort det til en prestisjesak og dermed bygget opp en forventning rundt dette. I mange år trodde Beijing at Taiwan ville bli frivillig integrert, basert på deres økonomiske forbindelser og avhengighet, men de siste åra har det virket helt tydelig at det ikke skjer. De har sett hva som har skjedd med Hongkong, samtidig som de fungerer som en egen stat med egen identitet. De har demokratiske institusjoner, forklarer NTNU-professor Jakobsen overfor Dagbladet.

Men så blir Kina gradvis sterkere, og bygger opp kapasitet rundt Taiwan for å stenge USA ute ved en konfliktsituasjon:

- USA er tungt til stede i Asia, men avhengig av å kunne få tilgang til slagmarken i Taiwan og områdene rundt ved en invasjon. Denne langsiktige oppbyggingsplanen har Kina holdt på med i flere år, så et annet spørsmål blir om USA er i stand til å forsvare Taiwan hvis en kinesisk militær inngripen skjer i framtida. Dermed kan dynamikken endre seg og det bli lettere for Kina å avgjøre Taiwan-saken, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer