Forsvarsministeren:

Vil endre verneplikten

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil åpne for flere innrykk og lokke flere unge til å melde seg til tjeneste.

ALVORSTYNGET: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har over natta tatt over en tung post midt i en internasjonal krise. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ALVORSTYNGET: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har over natta tatt over en tung post midt i en internasjonal krise. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det som der og da var tøffe tak og krevende opplevelser, kan i ettertid være gode opplevelser også. Når man tenker tilbake på det.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mimrer tilbake til sin egen tid som menig soldat. Med en krig på kontinentet og to naboland som hastemelder seg inn i Nato, har han en klar plan: Flere må velge førstegangstjenesten.

- Jeg syns absolutt at ungdom bør tenke gjennom om et opphold kan være noe for dem, sier han.

Flere innrykk

Derfor har han også planlagt endringer i rekkene her hjemme:

  • Det skal være flere innrykk i året i førstegangstjenesten.
  • Rekruttskolen skal tas ut av de operative avdelingene
  • Han vil ha mer fleksibilitet slik at flere kan bli der lenger enn ett år.

Gram understreker at det ikke skyldes at det er noen fare for et norsk angrep. Men at Russlands retorikk og den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det viktig å vise at man har et sterkt forsvar.

Dette kommer som del av en storstilt satsing på Forsvaret, og 3 milliarder kroner ekstra er bevilget til Forsvaret i år. Regjeringen har lovet en opprustning i neste års budsjett.

- Vi har en annen sikkerhetspolitisk situasjon, og derfor blir det naturlig å sette inn mer ressurser nå, sier Gram.

Påvirker Norge

Den nyslåtte statsråden har over natta tatt over en utsatt post i regjeringen etter at den forrige trakk seg. Han beskriver det som hektisk, krevende og alvorstynget.

Da han overtok, var det ingen staselig nøkkeloverrekkelse. Turen gikk turen rett til Statsministerens kontor og til møte om invasjonen av Ukraina.

Nå står Finlands og Sveriges Nato-søknad på trappene, der han har sagt at Norge vil bistå.

- Dette påvirker vår forsvarsplanlegging. Det kan bli mer utveksling av kompetanse om opplæring av soldater, service av forsvarsmateriell, og det utredes muligheten for å bruke fellesuniformer i felt, sier han.

Varslet offisersmangel

Samtidig har hans egne eksperter i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) varslet at det kan komme en alvorlig offisersmangel i Norge hvis ikke grep tas.

Gram er åpen for forslaget om å øke aldersgrensen slik at flere eldre offiserer blir igjen, men mener partene i arbeidslivet må delta i avgjørelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer