Vold i nære relasjoner:

Vil endre volds-alarmen

Etter sterk kritikk for innsatsen for å beskytte voldsutsatte, vil justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl gjøre en rekke tiltak.

TAR GREP: - Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet, sier justis- og beredskapsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TAR GREP: - Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet, sier justis- og beredskapsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren fikk regjeringen alvorlig kritikk av riksrevisjonen for håndteringen av vold i nære relasjoner.

Politiets bruk og oppfølging av beskyttelsestiltak, som besøksforbud og voldsalarm, var for dårlig, slo Riksrevisjonen fast.

Viktige aktører som fastleger og ansatte i barnehager og skoler, er usikre på om de skal melde fra om mistanke om vold. Det kan føre til at vold ikke blir stoppet, ifølge kontrollorganet.

- Svakheter i det helhetlige hjelpetilbudet kan innebære at voldsutsatte ikke får den hjelpen de trenger, konkluderte Riksrevisjonen.

Nå varsler justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl at regjeringen vil gjøre en rekke tiltak, som å endre reglene for bruk av voldsalarm.

Egen partnerdrapskommisjon

- Det bør være gjerningspersonen og ikke den voldsutsatte, som må ha på alarmen, sier Mehl til Dagbladet.

Forslaget innebærer å utvide bruken av omvendt voldsalarm for dem som bryter besøksforbud.

Regjeringen vil også sette ned en egen partnerdrapskommisjon som skal være på plass neste høst, opplyser Mehl.

- Partnerdrap er langt på vei varslede drap. Regjeringen vil styrke det forebyggende arbeidet og bidra til at det offentlige lærer av feil i disse sakene, slik at vi kan redde liv.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Veileder for taushetsplikt

I rapporten ble det pekt på at det er manglende kommunikasjon mellom politiet og barnevernet om barn på skjult og sperret adresse. Det kan føre til at barn ikke får tilstrekkelig beskyttelse, ifølge rapporten.

En egen veileder om taushetsplikt, opplysningsplikt og opplysningsrett kommer snart, ifølge ministeren.

- For at alle sektorer skal kunne samarbeide, er det viktig at etatene deler opplysninger. Vi skal styrke samarbeidet mellom tjenester og sektorer for å sørge for at vold og overgrep blir prioritert i alle ledd, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer