Krigen i Ukraina:

- Vil eskalere til han kollapser

Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, mener krigen i Ukraina vil fortsette så lenge Russlands president Vladimir Putin sitter ved makten.

VIL FORTSETTE: Krigen i Ukraina vil fortsette så lenge Vladimir Putin sitter ved makten i Russland, mener tidligere statsminister i Sverige. Foto: Ramil Sitdikov / Reuters / NTB
VIL FORTSETTE: Krigen i Ukraina vil fortsette så lenge Vladimir Putin sitter ved makten i Russland, mener tidligere statsminister i Sverige. Foto: Ramil Sitdikov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsminister fra 1991 til 1994 og utenriksminister fra 2006 til 2014, Carl Bild, sier til SVTs Agenda at det er ingen tvil om at Russlands president Vladimir Putin forbereder seg på å eskalere krigen i Ukraina.

Han mener krigen vil fortsette så lenge Putin sitter ved makten.

- Putin ønsker å knuse og kontrollere Ukraina. Han har bundet seg så hardt. Det er liv og død for ham, sier Bildt i sendingen.

Han legger til:

- Putin vil eskalere krigen til han kollapser. Han sendte inn styrkene sine med tro om at han raskt kunne erobre Ukraina. Det har mislyktes. Nå oppretter han en delvis ny russisk hær - han har mobilisert hundretusener - for å kunne gjenoppta en offensiv mot Ukraina, sier han.

Både tankesmia Institute for the Study of War (ISW) og flere internasjonale medier omtalte denne uka mulige russiske planer om en ny storoffensiv mot Kyiv i vintermånedene.

TIDLIGERE STATSMINISTER: Carl Bild. Foto: Sören Andersson / NTB
TIDLIGERE STATSMINISTER: Carl Bild. Foto: Sören Andersson / NTB Vis mer

«Langvarig prosess»

Putin uttalte nylig at krigen i Ukraina kan bli en langvarig prosess, og insisterte samtidig på at invasjonen har gitt resultater.

- Selvfølgelig, dette kan bli en langvarig prosess, sa Putin da han i starten av desember deltok på et TV-sendt møte i Kremls såkalte menneskerettsråd.

Han la til at de nye områdene som russiske myndigheter hevder å ha annektert i Ukraina, er et «viktig resultat». Russiske myndigheter kaller fortsatt krigen i Ukraina for en militær spesialoperasjon.

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

150 000 utplassert

Ifølge Putin er halvparten av russerne som ble innkalt i forbindelse med mobiliseringen i september - 150 000 soldater - nå utplassert i Ukraina.

- Av de 300 000 mobiliserte krigerne, våre menn, forsvarere av fedrelandet, befinner 150 000 seg i operasjonsområdet, sa Putin.

Enkelte i Vesten har anklaget Moskva for «skjult» mobilisering, med rapporter om russiske fanger som har blitt tvunget til å kjempe i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer