Vil etablere fattigdomsråd

Håkon Hanssen vil også se på sosialhjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil etablere et fast råd til bekjempelse av fattigdom, tilsvarende statlige råd på andre områder.

Også dagens ordning med veiledende satser i sosialhjelp er i støpeskjeen.

- Alternativet er en statlig minstenorm, opplyste arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) ved innledningen til regjeringens Fattigdomskonferanse i Oslo tirsdag.

Før endelig beslutning tas vil statsråden høre hva brukerne selv, fagmiljø og frivillige organisasjoner som jobber for samfunnets vanskeligstilte mener.

- Jeg tror det vil være fattigdom igjen i Norge også når vi kommer til stortingsvalget 2009. Men jeg tror virkelig at tallene vil vise at det da er mindre fattigdom i Norge enn da vi startet i 2005, sier statsråden til NTB.Tror på Hanssen
Generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne liker det han hører:

- Jeg er ikke enig i alt Bjarne Håkon Hanssen sier. Men jeg har stor tro på at regjeringen tar saken på alvor. Vi hadde også et godt samarbeid med Bondevikregjeringene, ingenting å si på det. Men det er klart at jeg stiller høyere forventninger til denne regjeringen, som ved valget i 2005 bebudet at «nå skal fattigdommen fjernes» i Norge, sier Ødegaard til NTB.

Han er veldig glad for at statsråden og departementet arrangerer Fattigdomskonferansen.

- Nå blir vi hørt. Det har ikke vært like selvsagt i tidligere år. Betydningen av å samle de organisasjonene som jobber med problemene, og at de får nærkontakt med det departementet som jobber med fattigdomsproblematikken, er helt uvurderlig, sier Ødegaard, som ikke blir mindre fornøyd når NTB kan opplyse at statsråden akter å arrangere en tilsvarende konferanse neste år.

Kvalifiseringsprogram
Til NTB sier Bjarne Håkon Hanssen at det viktigste for regjeringen akkurat nå er å «rulle ut» det såkalte Kvalifiseringsprogrammet.

- Kvalifiseringsprogrammet går ut på at langtidsmottakere av sosialhjelp, altså folk som lever av sosialhjelp over lang tid, nå får tilbud om et program med tiltak for å komme seg i jobb, og at de får en fast årlig ytelse på 133 000 kroner (2 G) i året. Det er altså et tilbud om aktivitet med sikte på å komme i jobb, i stedet for passiv mottakelse av en stønad, sier Hanssen.

FATTIGDOM HANDLER OGSÅ OM PSYKIATRI: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok i dag på Fattigdomskonferansen. Her vil han samle erfaringer, før departementet kommer med konkrete forbedringsforslag på nyåret. Foto: SCANPIX
FATTIGDOM HANDLER OGSÅ OM PSYKIATRI: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok i dag på Fattigdomskonferansen. Her vil han samle erfaringer, før departementet kommer med konkrete forbedringsforslag på nyåret. Foto: SCANPIX Vis mer

Han opplyser at det er regjeringens ambisjon innen utgangen av 2008 at 5 500 mennesker skal gå på kvalifiseringsprogrammet.

Mange faktorer
Mange mener fattigdom også er et subjektivt begrep. Hva mener statsråden?

- Jeg tror det er viktig å betrakte fattigdomsbegrepet ut fra mange synsvinkler. Det er sammensatt. Det handler selvfølgelig om penger. Det handler om hvorvidt du har råd til å gjøre det som andre rundt deg har råd til. Men så tror jeg også ofte det handler om ensomhet. Og mange har store rusproblemer. Det handler om psykiatri. Men vi kan ikke avvise at det har noe med penger å gjøre, sier Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Nå vil han lytte til konferansedeltakerne, sørge for et sammendrag med konklusjoner, sende et notat med konkrete forslag ut på høring på nyåret, og deretter ta de nødvendige politiske beslutninger allerede neste år.

(NTB)