Vil etterforske benådningssaker

Tidligere justisminister Hanne Harlem (Ap) mener det er fryktelig hvis hun har benådet en voldtektsmann på feil grunnlag. Nå vil den nye justisministeren etterforske benådningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere justisminister Hanne Harlem kan fortsatt ikke se at hun gjorde noe feil i den aktuelle benådningssaken fra 1995, som nå er kommet i søkelyset igjen i forbindelse med de påståtte falske legeerklæringene. 

Harlems sak, der en kjent kunsthandler ble benådet etter en voldtektsdom, er en av fire saker som nåværende justisminister Knut Storberget vil etterforske på ny.

Etterforsker fire saker

I de fire aktuelle sakene har John Sandstrøm eller Pål Herlofsen fungert som sakkyndige. I en av sakene er begge brukt som sakkyndige. I de resterende tre sakene er psykiater Herlofsen er brukt som sakkyndig i to, og psykolog John Sandstrøm brukt i en av dem.

Alle disse sakene blir nå oversendt til politiet.

Justisdepartementet har til nå gått igjennom alle benådningssaker der benådning er innvilget fra 2000 og fram til i dag. Departementet vil framover se på alle benådningssaker tilbake til 1990.

_|Vi har funnet fire saker der de som nå er under etterforskning var involvert, sa justisminister Knut Storberget på en pressekonferanse i ettermiddag.

Kan omgjøres

_|Dette er svært alvorlige påstander. Tilliten til domstolenes forvaltning er avhengig av faglige innspill, sa Storberget, som understreket at de som er under etterforskning er å anse som uskyldige inntil det motsatte er bevist.

Justisministeren mener det er anledning til å omgjøre benådningssakene.

_|Å omgjøre en benådning er komplisert, men jeg mener at dersom vi påviser at det som ligger til grunn for benådningen er ugyldig, kan det tilsi en forandring av benådningsvedtaket, sier Storberget.

Justisdepartementet vil også ta en avgjørelse på om vedtak om åpen soning kan reverseres. Det vil i så fall bare gjelde for domfelte som ennå ikke har begynt soningen.

Ikke inhabil

Storberget mener han ikke er inhabil i behandlingen av helseerklæringsskandalen. Han har selv arbeidet som advokat i ti år, blant annet i samarbeid med Tor Erling Staff, som er John Sandstrøms forsvarer.

Storberget opplyste at det allerede har vært oppe en benådningssak hos kongen i statsråd der saken gjaldt en tidligere klient av ham. Da ba Storberget om å få innsatt settestatsråd.

Selv om ingen er dømt i legeerklæringsaken, vil justisministeren allerede nå endre praksisen for behandling av benådningssaker.

- Vi vil legge om rutinene for benådning, og bli flinkere til å hente inn vurderinger fra flere sakkyndige, sier Storberget. 

Benådet etter voldtekt

I 1995 ble en kjent kunsthandler dømt til fengsel i tre og et halvt år for å ha voldtatt den filippinske au pair\'en opptil to ganger i uka gjennom et halvt år. Mannen slapp å sone fengselsstraffen. Først ble benådningssøknaden avslått i 1998. 

I 2000, da Hanne Harlem var justisminister, ble han benådet. Her skal psykiater Pål Herlofsen ha spilt en viktig rolle, ifølge Dagens Næringsliv. 

Avviser påstander

Det som lå i saken var anbefalinger som talte for at vedkommende skulle benådes. Når det ble avslått to år tidligere, viser det at det var en vanskelig avveining, sier Harlem, i dag er universitetsdirektør i Oslo. - Hva synes du om det som har kommet fram om saken nå?

- Det er fryktelig om det er sånn at benådningen ble basert på falske legeerklæringer. Jeg hadde ingen anelse om at psykiatrierklæringen muligens var falsk, sier Harlem til Dagbladet. 

Hun understreker at hun ikke sitter på saksdokumentene i dag. Men hun avviser påstanden om at saken ikke ble behandlet av politilege Stein Ikdahl ved Oslo-politiet.

Så seint som mandag denne uka sa Ikdahl til Dagbladet at han hadde hatt med kunsthandleren å gjøre bare én gang, i 1996. Det hadde ikke med benådningssøknaden å gjøre.

- Politilegen behandlet ikke saken i 2000. Men ifølge opplysninger jeg har fått fra Justisdepartementet hadde han avgitt uttalelser om dette også etter 1996. I forhold til det som kom fram, var det ikke veldig naturlig å spørre en gang til.

- Men det betyr at han hadde med benådningssaken å gjøre?

- Ja.

Harlem sier hun ikke husker detaljene i saken.

Tar feil

Politilege Stein Ikdahl mener den tidligere justisministeren tar feil.

- Jeg var ikke involvert i benådningssaken. Jeg har sjekket dette og kan dokumentere det. Så det må skyldes en misforståelse. Alle opplysningene vi sitter med er sendt over til Helsetilsynet i forbindelse med granskingen, sier Ikdahl.

Han bekrefter at han var borti den omtalte kunsthandler-saken også i 1997, men møtte ham ikke personlig. Det gjaldt utsettelse av soning.

- I mars 1996 ble han undersøkt på bakgrunn av en uttalelse fra Herlofsen. I 1997 kom det en anmodning fra statsadvokaten som ber om en kommentar til attesten jeg skrev sist, i 1996, der jeg foreslo at soning ble utsatt seks måneder. Antakelig var det på bakgrunn av en attest fra Herlofsen. Den attesten har vi ikke i vår journal. Det var ikke spørsmål om benådning da, sier Ikdahl.

Den kokrete saken ble tatt opp med Harlem kort tid etter benådningen. Hanne Harlem husker at saken kom opp i Stortinget.

- Grunnen til at jeg husker litt av saken er at det ble stilt spørsmål i Stortinget, og at jeg gjorde meg noen tanker om det den gangen.

- Hva slags tanker da?

- Om saksbehandlingen hadde vært forsvarlig, sier Harlem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer