Vil etterforske lekkasje av hemmelig rapport

Politimesteren, visepolitimesteren og kriminalsjefen i krisemøte i dag. Pressekonferanse klokka 16.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Ledelsen ved Oslo politidistrikt vil ha Spesialenheten for politisaker til å etterforske hvordan TV 2 fikk tilgang til et 15 sider langt hemmeligstemplet dokument som inneholdt svært oppsiktsvekkende opplysninger.

Utdrag fra politiets etterretningsrapport:

«Blant annet skal det vært mistanke om at (navn på sikkerhetsselskap er sladdet, red.anm.) i 2001 avlyttet styrerommet til fondsforvaltningsselskapet Odin under sluttforhandlingene om Kværner. Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder».

«Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten ved Aker og Kjell Inge Røkke hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder. Etter en rekke mottiltak og undersøkelser fikk Odin bekreftet sine mistanker, men valgte å ikke anmelde saken»


Politiet i brev til TV 2 datert 23. august i år:

«Vi vil presisere at politiet etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om uregelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer»

Klokka 16 vil politiet holde en pressekonferanse om saken.

Krisemøte

I 14-tida satt etter Dagbladet.no forstår minst tre av topplederne i Oslo politidistrikt i et møte for å bli enige om hva offentligheten skal få vite om den hemmeligstemplede etterretningsrapporten som TV 2 Nyhetene i går brakte utdrag fra, og hvordan lekkasjen skal håndteres internt.

Politimester Arnstein Gjengeldal, visepolitimester Sveinung Sponheim og kriminalsjef Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt diskuterte da den pikante saken på et kontor i politihuset.
 

Etter å ha avvist alle medieforespørsler siden TV 2s reportasje gikk på lufta, kom politiet i ettermiddag med en pressemelding der det blant annet står:

«Det understrekes at politiet ikke har vært utsatt for press fra noen parter som har ført til endringer av rapporten.

Strategiske rapporter av denne type utgjør en del av politidistriktets virksomhetsplanlegging og prioriteringer. De er kun ment til internt bruk, og det er sterkt beklagelig at denne type rapporter kommer på avveie.

Analyserapporten som er kommet TV2 i hende inneholder gradert informasjon og det er sterkt beklagelig at rapporten har kommet på avveie. Oslo politidistrikt har funnet det nødvendig å sende saken til Spesialenheten for politisaker.

Rapporten inneholder langt mer informasjon omkring den spesialiserte sikkerhetsbransjen enn det som framkom i TV2 tirsdag kveld.»

Polititoppene presiserer også at «en del av kildegrunnlaget er uverifiserte opplysninger».

Vil etterforske lekkasje av hemmelig rapport

- Avlyttet motstandere

I rapporten blir det referert til anklager om at Kjell Inge Røkke og Aker skal ha brukt ulovlige metoder som avlytting for å få tilgang til sensitive opplysninger fra Odin fondsforvaltning i 2001, midt i den gigantiske kampen om Kværner, der Odin var part.

I den første utgaven av dokumentet framgår det også at Odin skal ha fått bekreftet sine mistanker om avlytting av selskapets styrerom, men etter at TV 2 begynte sitt arbeid med saken, ble det ifølge  laget en nye versjon av rapporten som avviser en slik bekreftelse.

«Politiet har etter nærmere undersøkelser ikke grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet ODIN fikk bekreftet eventuelle mistanker om uregelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer», skriver politiledelsen, som altså også avviser at politiet har blitt presset på noen måte til å gjøre slike endringer.

Etterretningsrapporten om den private sikkerhetsbransjen i Norge er utarbeidet av Strategisk stab ved Oslo politidistrikt, som ledes av visepolitimester Sponheim. Etter det Dagbladet.no får opplyst er rapporten kun distribuert internt i politihuset, og i et svært begrenset antall eksemplarer.

Kjell Inge Røkkes rådigivere har på det sterkeste tilbakevist påstandene i politirapporten, og betegner avlyttings-anklagen som surrealistisk. Røkke selv skal ha utbrutt at reportasjen på TV 2 var «bare tull» da han så nyhetssendingen i Hof fengsel i går kveld.

Politibeskyttelse

TV 2-ledelsen bekrefter i dag at nyhetsreporterne som jobber med avlyttings-saken nå har fått politibeskyttelse, etter at både de og minst en tjenestemann i politiet nylig mottok alvorlige trusler i to forskjellige telefonopprigninger til politiet.

- IKKE PRESSET: Politimester Arnstein Gjengedal hevder politiets pågående granskning asv den private sikkerhetsbransjen ikke ble påvirket av Røkkes Aker eller andre aktører. Foto: SCANPIX
- IKKE PRESSET: Politimester Arnstein Gjengedal hevder politiets pågående granskning asv den private sikkerhetsbransjen ikke ble påvirket av Røkkes Aker eller andre aktører. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det (den siste kjente trusselen, red.anm.) var en anonym telefon til en polititjenestemann. Innringeren hadde utenlandsk aksent, han snakket norsk, men det virket som om han nærmest leste opp et diktat. Han leste blant annet opp en setning om at «de to reporterne skal få smake et helvete hvis denne saken blir publisert», forteller nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 til Nettavisen.

Politiet har ikke funnet ut hvem som står bak truslene, men mener det ikke har noe med Røkke-anklagene å gjøre. Trolig er det snakk om kriminelle elementer i private sikkerhetsselskaper som frykter omtale.

- Vi har oppfattet truslene slik at de knyttes til det fokus offentliggjøring av rapporten vil medføre. Bak truslene står et miljø med utenlandske elementer. Vi ville selvsagt ha gått til pågripelse om vi visste hvem som konkret har fremsatt truslene, sier Sponheim til Aftenposten.no.

Ifølge TV 2 har truslene også ført til at politiet avsluttet alt etterretningsarbeid i det aktuelle kriminelle miljøet, og det er derfor knyttet stor spenning til hvordan politiet i dag vil forklare den angivelige snuoperasjonen.

Dagbladet.no kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer