Vil EU redde eller knekke Hellas?

Alt er klart for et vedtak om en ny hjelpepakke på 130 milliarder euro til Hellas når de 17 finansministrene i euro-området møtes i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-Alle elementene er på plass, såvel med bankene, de private långiverne, og de offentlige långiverne, statene og sentralbankene, uttalte den franske finansministeren, François Baroin, i radiokanalen Europe 1 foran dette skjebnemøtet i Brussel i ettermiddag og kveld.

Hellas kan ikke vente lenger, sa Baroin. 20. mars forfaller lån for 14,5 milliarder euro, og uten hjelpepakken fra EU og Pengefondet går Hellas rett i mislighold eller statskonkurs.

Fem års nedgang Da er spørsmålet: Redder eller knekker EU Hellas med dette? Etter fem år på rad med økonomisk nedgang har EU og Pengefondet pålagt Hellas hardere og hardere økonomiske sparetiltak. Nå skal 150 000 offentlig ansatte sparkes innen 2015. Minstelønna skal ned med 22 prosent til under 600 euro (4800 kroner) i måneden før skatt. Pensjoner på over 1300 euro (10 400 kroner) i måneden skal ned 12 prosent. Dette skjer i et land med 20,9 prosent arbeidsledige allment og 48 prosent ledige blant ungdom.

Finnes det noe land som er tvunget til tilsvarende innsparinger mens økonomien er i vedvarende fall? Antakelig ikke, fordi dette er en følge av fellesvalutaen euro. Som medlem av euro-samarbeidet kan ikke Hellas skrive ned verdien av sin valuta. EU kunne nok la Hellas gå statskonkurs og kaste landet ut av euro-samarbeidet, men det er folkerettslig tvilsomt, fordi EU-traktatene tillater ikke utmelding eller utkasting fra euro-samarbeidet. Og følgene ville uansett være uoverskuelige og trolig enda verre, mener lederne i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer