Vil «evakuere» militærfamilier: - Det er galskap å sende ekte­feller og barn til Sør-Korea

Frykter at tiden er i ferd med å renne ut for USA.

FRYKTER ANGREP: Sannsynligheten for et forkjøpsangrep mot Nord-Korea øker hver gang det isolerte landet tester et missil eller et kjernevåpen, advarer en republikansk senator. Nå ber senatoren Lindsey Graham om at familiemedlemmer av amerikanske soldater hentes hjem fra Sør-Korea. Bildet viser en amerikansk soldat utstasjonert i Sør-Korea. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix
FRYKTER ANGREP: Sannsynligheten for et forkjøpsangrep mot Nord-Korea øker hver gang det isolerte landet tester et missil eller et kjernevåpen, advarer en republikansk senator. Nå ber senatoren Lindsey Graham om at familiemedlemmer av amerikanske soldater hentes hjem fra Sør-Korea. Bildet viser en amerikansk soldat utstasjonert i Sør-Korea. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har gjentatte ganger understreket at en militær inngripen i Nord-Korea er absolutt siste utvei. Frykten for at løsningen har blitt langt mer aktuell steg flere hakk lørdag.

Da sa Donald Trumps sikkerhetsrådgiver HR McMaster at Nord-Korea er «den største umiddelbare trusselen mot USA», og la til at risikoen for en krig mot Nord-Korea øker for hver dag.

- Jeg tror den øker hver eneste dag, noe som betyr at vi er i et race. Et race for å løse dette problemet, sa han, ifølge The Guardian.

Vil hente hjem amerikanere

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte i natt nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Les mer om TV-anker Ri Chun-hee: https://www.dagbladet.no/nyheter/hun-er-ansiktet-til-den-nordkoreanske-trusselen---hun-far-fiender-til-a-skjelve-av-frykt/68662776 Vis mer

I kjølvannet av uttalelsene fra McMaster, tar nå den republikanske senatoren Lindsey Graham til orde for en «masseevakuering» av familiemedlemmene til opp mot
28 500 amerikanske soldater som er utstasjonert i Sør-Korea.

- Det er galskap å sende ektefeller og barn til Sør-Korea, gitt provokasjonene fra Nord-Korea, sier Graham, ifølge The Guardian.

Republikaneren, som representerer Sør-Carolina i Senatet, har oppfordret Pentagon til å hente familiemedlemmene til amerikanske soldater og militærpersonell ut av Sør-Korea.

- Jeg vil at de skal slutte å sende familiemedlemmer etter, og mener det nå er på tida å begynne å flytte amerikanske pårørende ut av Sør-Korea, sier han.

Graham er imidlertid sikker på at Donald Trump er skikket til å løse krisa.

- Han har det beste teamet av sikkerhetsrådgivere jeg har sett siden jeg kom til Washington, sier han.

Senatoren sier at et såkalt forkjøpsangrep mot Nord-Korea er siste utvei, men legger likevel til:

- En slik løsning blir stadig mer sannsynlig når teknologien deres (Nord-Koreas, red.anm.) utvikler seg. Jeg tror virkelig at tiden er i ferd med å renne ut for oss.

«På randen av atomkrig»

USA og Sør-Korea har trosset Nord-Koreas advarsler om et atomangrep, og startet mandag sin største felles øvelse av luftstyrker noensinne. Nord-Korea sier øvelsen vil «presse den allerede akutte situasjonen (...) til randen av atomkrig».

Øvelsen har vært planlagt i god tid før Nord-Korea gjennomførte landets foreløpig siste, og så langt mest vellykkede, prøveoppskyting av et ballistisk missil forrige uke. Likevel blir øvelsen, der rundt 12 000 amerikanske og sørkoreanske tjenestefolk øver på krig, tolket som en ny provokasjon av Nord-Korea.

Tirsdag forrige uke skjøt Nord-Korea opp et interkontinentalt ballistisk missil av typen Hwasong-15. Nord-Koreas diktator Kim Jong-un feiret prøveoppskytingen som vellykket, og i en kunngjøring fra Pyongyang hevder regimet at det nye missilet er i stand til å nå hele USA.

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

- Nord-Koreas fortsatte utvikling av raketter kan true hele verden, uttalte USAs forsvarsminister James Mattis tirsdag kveld.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

Torsdag fulgte USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, opp med å understreke at det lukkede regimet risikerer total ødeleggelse - dersom de legger seg ut med USA.

- Den nordkoreanske diktatorens beslutning i går, bringer oss nærmere en krig, ikke lenger vekk fra den. Vi har aldri ønsket en krig med Nord-Korea, og vi ønsker det fortsatt ikke i dag. Men la det være klart: Hvis krigen bryter ut, vil Nord-Korea bli fullstendig ødelagt, sa Haley.

President Trump har selv gjentatte ganger truet Nord-Korea med «total ødeleggelse» dersom de ikke legger ned sitt rakett- og atomvåpenprogram.

- Må slå til fullstendig

Stein Tønnesson, professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, sa til Dagbladet tidligere i år at det ikke er umulig at USA vil gå til krig. Han har ikke tro på at USA vil kunne lykkes med et begrenset forkjøpsangrep.

- På den ene siden kan man se for seg et totalt militært angrep, som vil ødelegge regimet. Dersom USA velger å gå til krig, så vil de være nødt til å slå til fullstendig og overraskende, sa Tønnesson til Dagbladet.

Tønnesson mente imidlertid at det er lite sannsynlig at USA vil lykkes med å «slå til hardt nok» til å knekke Nord-Korea med ett enkelt angrep - uten at diktaturstaten går til motangrep mot Sør-Korea.

- Det er også grunnen til at Trumps militærrådgivere har varslet at det trolig ikke blir aktuelt. Dersom USA likevel skal gjøre noe militært, så må det være tilstrekkelig til at det vekker stor oppmerksomhet, men ikke så drastisk at Nord-Korea svarer med sine midler, sa forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer