- Vil evakuere én million egyptere fra Libya

Egypterne har åpnet grensen. Hundrevis av busser på vei.

I BRANN: Dette bildet, et stillbilde fra en video, er ett av de få bildene om dagens uroligheter i Libya som har kommet ut. Bildet viser en politistasjon i den østlige byen Tobruk. Ti egyptere skal ha blitt drept i Tobruk. De totale dødstallene varierer mellom 200 og 500 ifølge leger og menneskerettighetsgrupper. Foto: AP Photo/Amateur Video
I BRANN: Dette bildet, et stillbilde fra en video, er ett av de få bildene om dagens uroligheter i Libya som har kommet ut. Bildet viser en politistasjon i den østlige byen Tobruk. Ti egyptere skal ha blitt drept i Tobruk. De totale dødstallene varierer mellom 200 og 500 ifølge leger og menneskerettighetsgrupper. Foto: AP Photo/Amateur VideoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens volden tiltar i Libya, forsøker nå andre land å ivareta sikkerheten til sine borgere i landet.

Egyptiske myndigheter jobber nå med en evakueringsplan for rundt én million egyptere som bor i Libya. Hundrevis av busser er på vei mot grensen mellom Libya og Egypt, og man setter opp flyktningeleirer rett over grensen, melder Al Jazeera.

Reuters meldte nylig at grensen mellom Egypt og Libya er åpen, og at egyptiske styrker skal ha trukket seg vekk fra grensen. Kilden er ifølge Reuters den egyptiske hærens facebook-side.

Også Libyere flykter nå over grensen til nabolandet Egypt, melder Al Masary Al Youm.

- Ti egyptere drept Egypt har vært klare på at de holder Libyas myndigheter ansvarlige for Egypteres sikkerhet i landet.

Bekymringen for egypternes sikkerhet i landet kommer blant annet etter at president Muammar al-Kadhafis sønn, Salif el Islam Kadhafi, holdt en tv-tale i morgentimene i dag der han blant annet holdt egyptiske og tunisiske opprørere delvis ansvarlige for opptøyene.

AFP melder at ti egyptere er skutt i Tobruk nær grensen mellom de to landene.

Det var en kort grensekrig mellom Egypt og Libya i 1977, etter at Muammar al-Kadhafi i juni 1977 ga de da 225.000 egypterne i landet to ukers frist på å forlate landet, ellers ville de bli arrestert.

Så sent som i 2008 advarte Kadhafi om at illegale innvandrere i landet, blant dem flere hundre tusen egyptere, ville bli kastet ut.

Evakuerer Etter at luftrommet i Libya ble stengt i kveld, er det kommet rapporter om at europeiske land sender skip mot Libysk farvann for å hente hjem sine borgere.

Blan annet har det brasilianske oljeselskapet Odebrecht satt i gang evakuering av alle sine 5000 folk i landet. Selskapet har kontrakt på å bygge Tripoli-flyplassen, og den store ringveien rundt hovedstaden. Alle byggearbeidene er stanset med umiddelbar effekt.