Vil få bortførte barn raskere hjem

Anniken Huitfeldt vil sette i gang tiltak som skal hjelpe barn som er bortført av en forelder.

SNØRER IGJEN PENGESEKKEN: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil stanse utbetalingen av barnebidragspenger til de foreldre som bortfører barn.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
SNØRER IGJEN PENGESEKKEN: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil stanse utbetalingen av barnebidragspenger til de foreldre som bortfører barn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Barne- og likestillingsdepartementet kontaktet Dagbladet.no etter at avisen i går skrev at OL-gullvinner Khalid Skah skal ha holdt sine norsk-marokkanske barn innesperret i hans hjem i Rabat i Marokko.

Viser sympati
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt har stor sympati for mora til barna som ufrivillig ble boende i Marokko, og alle andre foreldre som opplever barnebortføring.

- Jeg er veldig lettet over at disse barna endelig er kommer tilbake. Dette er et tydelig eksempel hvor vanskelig barnebortføring oppleves og hvor viktig det er at vi har et klart og tydelig regelverk, sier hun til Dagbladet.

Vil stanse barnebidraget
Hun peker på at Barne- og likestillingsdepartementet i samarbeid med Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt et forslag på høring om å stanse offentlige ytelser og barnebidrag ved barnebortføring.

- Hvis vi stanser de offentlige utbetalingene, tror vi at barna vil komme raskere hjem til Norge, sier Huitfeldt.

Meningen er at pengene skal stå på en lukket konto inntil barnet er tilbake i Norge eller til saken er oppklart.

Finner utenlandske koner
Stadig flere norske menn gifter seg med koner fra Thailand, Filippinene og Russland som er land Norge har et dårligere politisamarbeid med, hvilket er en av årsakene til at høringsforslaget er sendt ut, ifølge Huitfeldt.

- Fram til nå er pengene blitt overført til den som bortfører barnet. Barnebidragspengene er tilpasset kostnadsnivået i de forskjellige landene, men man leve godt av det og andre ytelser som uføretrygd dersom en fra Norge tar med seg sine barn til Thailand, sier Huitfeld.

Det er blant annet dette hun vil hindre med høringsforslaget.

Huitfeldt ønsker også å stanse utbetalinger av barnebidrag og andre offentlige bidrag for dem som kidnapper barna sine fra utlandet og tar dem med til Norge. Forslaget er sendt på høring og høringsfristen er 1. november i år.

11 bortført i år
Hvert år bortføres mellom 19 og 36 barn ut av Norge, ifølge tall fra justisdepartementet. I 2006 ble 24 slike saker registrert, 37 ble registrert i 2007, mens 19 ble registrert i 2008.

Så langt i år er 11 barn blitt bortført fra Norge. I fjor ble 10 barn bortført fra utlandet og inn i Norge.