Vil få Bush til å føle seg alene

Også partifeller av presidenten stemmer nei til ny Irak-plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld holder George W. Bush talen der han kommer til å kunngjøre at han vil sende 20 000 - 30 000 nye soldater til Irak som ledd i sitt nye forsøk på å redde restene av USAs ære i krigen som har tatt livet av flere hundre tusen irakiske sivile og over 3000 amerikanske militære.

Starter i februar

De mest sentrale punktene i talen er trolig kjent allerede. Bush vil ifølge New York Times nå sende minst fem brigader (cirka 20 000 soldater) fra nasjonalgarden til Irak i tillegg til de rundt 132 000 soldatene som allerede er der. Den første utplasseringen av nye styrker skal skje i midten av februar, før forsterkningen fortsetter fram til mai.

Den amerikanske delen av innsatsen for å gjenoppbygge det krigsherjede landet skal også bli betydelig større i henhold til planen.

Den kraftig økte belastningen på nasjonalgarden kan medføre at styrken må innkalle nye soldater til tjeneste hyppigere enn tidligere, noe som ikke vil gå upåaktet hen i den amerikanske offentligheten.

Vietnam-referanser

Presidentenes politiske motstandere mobiliserer nå for å lage mest mulig støy rundt den svært kontroversielle planen om å sende flere soldater i stedet for å starte tilbaketrekningen fra Irak. Tirsdag offentliggjorde demokratene, som nå har flertall i begge kamre i Kongressen, at de allerede i neste uke vil holde en avstemning om Bush\' siste strategi, kalt «Den nye veien framover».

Siden Det hvite hus har kontroll over USAs utenrikspolitikk vil ikke avstemningen i Kongressen ha noen direkte praktisk betydning. Men med den symbolske aksjonen vil den enkelte republikanske politiker bli tvunget til å ta offisielt stilling til troppeøkningen, noe som kan slå hardt tilbake på et senere tidspunkt.

NYTT FORSØK: Uansett hva Bush sier fra talerstolen onsdag kveld vil han skape brudulje både i USA og internasjonalt. Arkivfoto: SCANPIX/AP
NYTT FORSØK: Uansett hva Bush sier fra talerstolen onsdag kveld vil han skape brudulje både i USA og internasjonalt. Arkivfoto: SCANPIX/AP Vis mer

Vedtaket vil også bli formulert helt etter demokratenes ønske, med formuleringer som gir gjenklang i debatten rundt Vietnam-krigen.

Allerede er det ifølge New York Times klart at minst 10 republikanske senatorer vil stemme sammen med praktisk talt alle demokratene mot Bush. Med vedtaket vil demokratene forsøke å isolere Bush politisk i størst mulig grad i en sak som framstår som viktigst av alle for mange amerikanere i dag.

- Hvis man virkelig ønsker å endre situasjonen på bakken (i Irak), må man demonstrere overfor presidentene at han er alene. Det vil være gnisten til reelle endringer, sier den demokratiske lederen av utenrikskomiteen i Senatet, Joseph R. Biden Jr., til New York Times.

Bush har brukt svært lang tid på å formulere en endring av den svært mislykkede Irak-strategien etter at det såkalte Baker-utvalget i høst gikk hardt ut mot presidentens håndtering av krigen.

Tiltakene som kunngjøres i kveldens tale vil imidlertid stride mot flere av anbefalingene i den rapporten, samtidig som den vil beordre generalene til å gjennomføre ting som de selv er motstandere av.

Ifølge Washington Post vil de øverste sjefene imidlertid motvillig støtte planen, fordi Bush har lovet å følge opp med fornyet politisk og økonomisk innsats i Irak.

- Krigen er virkelig

Selv har presidenten forsøkt å begrense det politiske basketaket i etterkant av kveldens kunngjøring ved personlig å ta seg tid til å godsnakke med over hundre av politikerne.

Vil få Bush til å føle seg alene

Etter den symbolske avstemningen utelukker ikke demokratene reelle forsøk på å begrense antallet soldater som nå forflyttes, eller kutt i finansieringen av krigen i kommende budsjetter.

Bush er, ikke overraskende, lite begeistret for den varslede demokratiske oppvisningen i Kongressen i neste uke.

- Vi forstår at resolusjonen er rent symbolsk, men krigen og nødvendigheten av å oppnå suksess i Irak er svært virkelig, uttalte pressetalsmann Tony Snow i går kveld amerikansk tid.

<B>HØYT SPILL:</B> Ved årsskiftet passerte USA en dyster milepæl: 3000 drepte soldater i Irak. Her prøver kamerater av en skadd soldat å redde livet hans etter at en hjemmelagd bombe hadde gått av i veikanten i Bagdad i mai i fjor.
<B>SVÆRT KRITISK:</B> Leder av utenrikskomiteen i Senatet, Joseph R. Biden Jr., er blant demokratene som nå vil isolere Bush og klistre ham til den deprimerende håndteringen av Irak-krigen.