Vil få helsearbeidere ut av Libya

Kan få sone i hjemlandet Bulgaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De fem sykepleierne og den palestinske legen har ventet på sin egen henrettelse i over åtte år. Helsearbeiderne har svevet mellom engstelse og håp i forkant av den endelige avgjørelsen om sin egen skjebne.

Tre ganger tidligere er de dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv. Justisrådet i Libya har i kveld omgjort dødsstraffen til livsvarig fengsel, melder NTB.

Onsdag opplyser også bulgarske myndigheter at de har startet prosessen med å få ordnet en utlevering av fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege som er dømt til livstid i fengsel i Libya.

– Prosessen med å få ordnet overføringen er i gang. Jeg vil be om at helsearbeiderne får sone straffen sin hjemme i Bulgaria, sier aktor Boris Velchev.

Dokumentene hvor Bulgaria ber om utlevering vil bli sendt til Libya i dag, sier Velchev.

Bulgaria vil også be om utlevering av den palestinske legen, ettersom han har bulgarsk statsborgerskap

Pakket koffertene i går
Familiene til de HIV-smittede barna i Libya droppet tirsdag kravet om dødsstraff for de seks. Familiene til de hiv-smittede barna har godtatt en erstatning på én million dollar per barn. Libya, som er under sterkt internasjonalt press i denne saken, åpner for at helsearbeiderne kan bli utlevert, melder nyhetsbyrået AP.

Libyas utenriksminister Abdel-Rahman Shalqam foreslår at Bulgaria kan bistå de hiv-smittede barna og deres familie mot at helsearbeiderne får reise hjem.

STRAFFEN OMGJORT: De seks helsearbeiderne blir ikke henrettet likevel. I kveld ble Nasia Nenova, Ashraf Hajjuj, Kristiana Valcheva, Valentina Siropulo, Valia Cherveniashka and Snezhana Dimitrova (f.v) idømt livsvarig fengsel. Foto: SCANPIX
STRAFFEN OMGJORT: De seks helsearbeiderne blir ikke henrettet likevel. I kveld ble Nasia Nenova, Ashraf Hajjuj, Kristiana Valcheva, Valentina Siropulo, Valia Cherveniashka and Snezhana Dimitrova (f.v) idømt livsvarig fengsel. Foto: SCANPIX Vis mer

Flere aviser trykket også et bilde av sykepleiernes bagasje som sto pakket og klar på et rom i den bulgarske ambassaden i Tripoli.

Zorka Anatsjkova, moren til sykepleieren Kristjana Valtsjeva, sier hun er optimistisk, men at hun frykter at Libyas leder Muammar Gadhafi «kan komme til å finne på en eller annen formell begrunnelse for ikke å løslate dem».

– Utpekt til syndebukker

Helsearbeiderne, som jobbet ved et sykehus for barn i Benghazi i Libya på 90-tallet, sier at de ble tvunget til å tilstå gjennom bruk av tortur.

Bulgaria mener at de seks er blitt utpekt til syndebukker av libyske myndigheter, som har ønsket å dekke over dårlig hygiene ved sykehuset.

Vestlige eksperter har også uttalt at uaktsomhet og dårlig sykehushygiene var den virkelige årsaken til at barna ble smittet, og at forholdene ved sykehuset var slik lenge før de seks helsearbeiderne begynte å jobbe der.

Ifølge al-Islam er det Bulgaria, Slovakia, Kroatia og Tsjekkia som skal legge pengene på bordet, men bulgarske myndigheter har ikke villet kommentere at det er inngått en avtale. EU-kommisjonen sa mandag at den ikke har noe med erstatningsavtalen å gjøre.

Tidligere I dag gikk Bulgarias utenriksminister ut og lovet humanitær hjelp til Libya i et forsøk på å påvirke justisrådets avgjørelse.

Vil få helsearbeidere ut av Libya

(NTB)

Vil få helsearbeidere ut av Libya
MOREN HÅPER Zorka Anatsjkova, moren til sykepleieren Kristjana Valtsjeva, frykter at Libyas leder Muammar Gadhafi «kan komme til å finne på en eller annen formell begrunnelse for ikke å løslate dem».
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 115973951


Varnish cache server