Vil få kjeft uansett

Kjell Inge Røkkes grådighet på torskekvoter i Nord-Norge skaper trøbbel for fiskeriminister Otto Gregussen. Dersom Gregussen lar Røkke-selskapet Norway Seafoods overta seks trålkonsesjoner i Finnmark, må han regne med å bli kritisert sønder og sammen. Sier han nei, blir det opprør i Hammerfest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter måneder med tvil og utsettelser, lover fiskeriministeren å bestemme seg før jul om Røkke skal få overta produksjonsanlegget til Findus i Hammerfest og deres 40 prosent eierandel i trålrederiet Hammerfest Industrifiske AS. Kritikerne frykter at Røkke dermed vil få for stor kontroll over fiskeindustrien her til lands. Men tilhengerne av Røkke-konsesjon er mange - ikke minst i lokalmiljøet.

- Jeg mener fiskeriministeren må si ja av hensynet til framtidige arbeidsplasser og framtidig industri i kommunen, sier stortingsrepresentant Mimmi Bæivi (Ap) fra Hammerfest kommune. Hun sitter i Stortingets næringskomité, som har ansvaret for fiskeripolitiske spørsmål.

Høyre er kritisk

Høyres Ivar Kristiansen fra Nordland sitter i samme komité, men er dypt uenig.

- Jeg er ytterst skeptisk til at Røkke skal få disse trålkonsesjonene. Dersom Gregussen går inn for dette, vil vi se meget nøye på saken, sier Kristiansen til Dagbladet. Han er motstander av at enkeltpersoner skal få så stor kontroll over ressursene.

Sentrumspartiene og SV er også mot. Dersom Gregussen sier ja til Røkke må han dermed lene seg til Frp, som har programfestet prinsippet om omsettelige kvoter i fiskerinæringen.

Har sagt ja før

Kilder sier til Dagbladet at Gregussen trolig sier ja til Røkke, slik han også gjorde det i oktober 1996, da Gregussen var statssekretær i samme departement. Den gang fikk Røkke klarsignal til å overta aksjemajoriteten i Melbu Fiskeindustri. Nå, fire år seinere, kan Gregussen ytterligere styrke Røkkes posisjon i Nord-Norge.

Dersom Røkke får slå kloa i seks trålkonsesjoner i Hammerfest, vil han og selskapet Norway Seafoods råde over totalt 17 trålere og 18 kvotefaktorer. Det betyr at han blir landets mektigste aktør i det gullkantede torskefisket i nord.

Tett samkvem

Arbeiderpartiet og LO har hatt tett samkvem med Kjell Inge Røkke de siste åra. Så tett har samkvemmet vært at statsminister Jens Stoltenberg gikk til Røkke-selskapet Norway Seafoods for å finne sin helseminister. Tore Tønne var toppsjef i Røkkes fiskeselskap fram til i mars i år.

Røkkes Norway Seafoods eier Melbu Fiskeindustri 100 prosent. Melbu Fiskeindustri eier 40 prosent av Melburederiet Havfisk AS med fem trålere. Kjell Inge Røkke eier selv 35 prosent direkte. Norway Seafoods eier 40 prosent av de sju trålerne i Lofoten Trålrederi. Nå ligger det an til at Norway Seafoods får overta 40 prosent av det nye rederiet i Hammerfest.