Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulanseflykrisa:

- Vil få konsekvenser

Helseminister Bent Høie (Høyre) sier ambulanseflykrisa vil få konsekvenser for operatøren som har tatt over tjenesten.

SATT PÅ BAKKEN: Fem av elleve ambulansefly er satt på bakken. To flybaser er tatt ut av beredskap. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SATT PÅ BAKKEN: Fem av elleve ambulansefly er satt på bakken. To flybaser er tatt ut av beredskap. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Luftambulanseflyoperatøren Babcock innrømmet på en pressekonferanse tidligere i dag at de har satt ambulansetjenesten i en vanskelig situasjon.

Det samme sier helseminister Bent Høie (Høyre):

- Det siste døgnet har vært krevende. Fem fly står på bakken, fire av dem på grunn av en teknisk årsak en prøver å finne bakgrunnen for, det femte av en annen, teknisk årsak, sier helseminister til Dagbladet.

Han vil likevel berolige befolkningen i nord:

- På tross av dette melder Helse Nord at de har løst alle de øyeblikkelige oppdragene det siste døgnet. Det skyldes ekstratiltakene vi har satt inn, sier han.

Hjelp fra Forsvaret

VARSLER KONSEKVENSER: Benit Høie. Foto: NTB scanpix
VARSLER KONSEKVENSER: Benit Høie. Foto: NTB scanpix Vis mer

Et Bell-helikopter fra Forsvaret deltar blant annet i luftambulanseflyginger i Finnmark.

Dette ble satt inn i november etter at Babcock ikke hadde klart å levere full beredskap hele høsten. Selskapet har også to fly tilgjengelig fra Sverige ved behov.

På spørsmål om han er trygg på at befolkningen i nord har et trygt tilbud, svarer Høie.

- Jeg føler meg trygg på at Helse Nord gjør det de kan for å sikre at denne situasjonen ikke går ut over pasientene.

- Er det behov for flere strakstiltak?

- Det vurderes fortløpende av Helse Nord. Nå er hovedoppmerksomheten på å løse situasjonen vi er i, sier han.

Gir ikke kritikerne rett

I. juli tok flyselskapet Babcock AS over driften av landets sju ambulanseflybaser.

Det skjedde etter store protester og beskyldninger om dobbeltroller og feil i anbudsprosessen der den tidligere operatøren tapte.

- Vi er ikke fornøyd med leveransen som operatøren har gjort siden de tok over. Det er grunnen til at det er satt inn ekstra ressurser, sier Høie.

Han vil likevel ikke gå med på at kritikerne fikk rett.

- Også ved forrige anbud, da den forrige operatøren fikk fornyet kontrakt, gikk det et år før de var fullt operative. De som mener at disse problemene kunne vært unngått ved at den forrige operatøren fikk fornyet kontrakt, kan ha det i mente, sier Høie.

Høie minner om at det nå er satt ned et utvalg som skal se på om dagens modell med anbud på luftambulansene bør fortsette, eller om det er bedre at det blir en del av det offentlige som vanskelige ambulanser er.

- Vil få konsekvenser

Ambulansekrisen vil imidlertid få konsekvenser for operatøren sier Høie:

- Ja, selvsagt vil det. Dette er kontraktsregulert. Selvsagt får det økonomiske konsekvenser når operatøren ikke leverer i henhold til kontrakten, men det er ikke det vi bruker tida på nå. Det er god tid for å rydde opp i dette i ettertid, sier Høie.

På pressekonferansen i dag ble også selskapet spurt om hvilke økonomiske konsekvenser dette ville få for dem.

Både Accountable manager Hans Andersen og driftsleder Hilde Sjurelv svarte da at dette ikke var noe hensyn de tok nå og at alt fokus var på å få tjenesten til å fungere.

- Vi beklager dette sterkt, og setter inn store ressurser for å finne løsninger, sa Sjurelv.

Vil svare Stortinget

SV har i dag sendt et brev til helseministeren. Her krever de at han snarest kommer til Stortinget for å redegjøre for krisen.

Om dette ikke skjer i morgen, vil de forlange å få bruke ordningen med å ta opp en sak «ved møtets slutt» under møtet, skriver SV i en melding til Dagbladet.

- Jeg er i Stortinget på mandag i forbindelse med budsjettdebatten. Da er det full anledning til å stille meg spørsmål. Jeg vil svare på alle spørsmål fra Stortinget. Men en full redegjørelse mener jeg det ikke er tida for nå. Nå er oppmerksomheten på å løse situasjonen vi er i, sier Høie.