Vil få Mubarak straffet som Milosevic

Dersom han har gitt ordre om å drepe.

OPTIMIST: Abdel Ezz Hariri mener Mubaraks regime har gjort mye for å ødelegge Egypt, men tror en tilgivelsesdomstol kan være med å få befolkningen til å leve fredelig ved siden av hverandre, i ett demokratisk Egypt.
OPTIMIST: Abdel Ezz Hariri mener Mubaraks regime har gjort mye for å ødelegge Egypt, men tror en tilgivelsesdomstol kan være med å få befolkningen til å leve fredelig ved siden av hverandre, i ett demokratisk Egypt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Også i går var mange tusen egyptere på frigjøringsplassen i Kairo, for å få fjerne president Mubarak og hans regime.

Det var også flere av medlemmene i den nyutnevnte komiteen som skal forhandle om Egypts framtid så fort Mubarak trekker seg.

- Vi er klare for forhandlinger så fort Mubarak trekker seg. Hittil har regimet kun gjort begrensede endringer, sier Mohamed al-Baltagi, en av Det muslimske brorskapets ledere, til Dagbladet.

- Vi krever total forandring av Egypt. Vi krever frihet.

De vises komite Baltagi er en av elleve menn som nå er utnevnt til "de vises komite", med støtte fra demonstrantene på Tahrir-plassen.

Fredag møtte komiteen statsminister Ahmed Shafik.

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei leder gruppen, som består elleve opposisjonspolitikere og intellekturelle, i tillegg til fem ledelsesskikkelser blant de yngre demonstrantene på Tahrir.

LANGE DAGER: Mohamed Al-Baltagi er en av Muslimbrødrenes ledere, og nå med i komiteen som skal forhandle fram Egypts framtid. Han har vært på frigjøringsplassen siden demonstrasjonene startet den 25. januar, og har ikke sovet på tre døgn. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.
LANGE DAGER: Mohamed Al-Baltagi er en av Muslimbrødrenes ledere, og nå med i komiteen som skal forhandle fram Egypts framtid. Han har vært på frigjøringsplassen siden demonstrasjonene startet den 25. januar, og har ikke sovet på tre døgn. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen. Vis mer

Dagbladet møter Baltagi og Abdel Ezz Hariri, som er tidligere leder i opposisjonspartiet Tegammu, bak den provisoriske scenen på Tahrir-plassen.

Her får de endelig litt ro. Ute i menneskemengden vil alle trykke hendene deres og prate om Egypts framtid.

- Når Mubarak går, vil vi starte forhandlinger og gjøre enorme endringer: Etterforskning av Mubaraks rolle rundt angrepene på demonstrantene her på plassen, sier Hariri til Dagbladet.

- Hvis han har stått bak ordren om å drepe folk, vil vi få ham straffet som Milosevic.

Mubarak ga kaos De siste tretten dagene med opptøyer har vist et enormt sinne og hat blant befolkningen i Egypt.

President Mubaraks begrunnelse for ikke å gå av, er at det vil bli kaos i landet.

- Han har skapt kaoset, og det vil ta lang tid å rette opp. Men det er viktig å opprette en tilgivelsesdomstol, som i Sør-Afrika, sier Hariri.

- Familier til drapsmenn skal dra til de etterlattes familie og be om tilgivelse. 

Foruten å være i forhandlinger i den nye komiteen, har Hariri og al-Baltagi brukt mye av tiden på frigjøringsplassen.

Al-Baltagi har vært på plassen siden opptøyene startet den 25. januar. De siste tre døgnene har gått i ett, uten søvn.

- Jeg hadde aldri trodd at en slik revolusjon ville komme, men nå vil vi gjøre alt for å unngå at den folkelige revolusjonen går over i en blodig en. Mubarak og regimet har forsøkt å dele folket, sier Al-Baltagi til Dagbladet.

- Vi har en lang vei fram, men vi vil klare å skape en ny framtid basert på demokrati, frihet og rettferdighet for alle.