Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil få slutt på Aids i 2020

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer verdens ledere til global kamp.

DEMONSTRERER: Flere demonstranter samlet seg utenfor FN-byggningen i New York i kampen mot aids. Foto: AP/Scanpix.
DEMONSTRERER: Flere demonstranter samlet seg utenfor FN-byggningen i New York i kampen mot aids. Foto: AP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er vårt mål - ingen nye infeksjoner, ingen stigmatisering og ingen aids- relaterte dødsfall, sa generalsekretæren på et FN konferanse om Aids i New York onsdag kveld.

34 millioner
Den tre dager lange konferansen markerer at det er 30 år siden man kunne påvise det første tilfellet av hIV - viruset som fører til aids. Afrikanske lederes reaksjon på Ban Ki-moons utspill er at man må få større ressurser for å bekjempe epidemien på verdensbasis.

I overkant av 34 millioner mennesker er smittet og lever med aids. Ifølge FN er det bare halvparten av disse som vet at de er smittet.

- Aids skal bli historie
- I dag smales vi for å få en slutt på aids. Hvis vi skal henvise aids til historiebøkene, må vi være tøffe. Det betyr at vi må snakke om følsomme problemstillinger, inkludert menn som har sex med menn, narkotikabrukere og prostitusjon, sa Ban Ki-moon på FNs møte onsdag.

Han poengterte at antallet av nye smittede hadde gått ned med 20 prosent etter at verdens ledere i 2001 ble enige om prøve å få epidemien under kontroll. 

Global solidaritet
Han oppfordret verdenssamfunnet til å samle seg i global solidaritet, slik at alle kan få behandling for aids og tilgang til billige medisiner i hele verden innen 2015.

30 presidenter og statsoverhoder deltar på konferansen, og noen av de afrikanske lederne etterlyser desperat mer penger til å bekjempe sykdommen.

- Å si at en passende finansiering er kritisk for å lykkes i kampen mot hiv og aids er en underdrivelse, sa den nigerianske presidenten Goodluck Jonathan. Nigeria har nest flest tilfeller av hiv-positive, etter Sør-Afrika.

Gabons President Ali Bongo Ondimba mener også at det må mer ressurser til.

For lite ressurser - I forhold til hvor mange som er smittet og berørt av hiv og aids er det alt for lite ressurser tilgjengelig på det Afrikanske kontinentet, sa Ondimba.

Nesten 9 millioner mennesker mangler medisiner for å holde sykdommen i sjakk.
1.8 millioner mennesker dør hvert år av aids.