Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil få unge til å slutte å røyke: «Røyking = ingen katter = INGEN kattevideoer»

Mener katter har dobbelt så stor sjanse for å få kreft, dersom eieren røyker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Røyking = Ingen katter = INGEN kattevideoer», skriver den frivillige amerikanske organisasjonen Truth Initiative.

En ny vri på å få folk til å slutte å røyke.

«Den humoristiske kampanjen fremmer et seriøst budskap: hunder og katter som bor i husstander der noen røyker, har dobbelt så stor sjanse for å få kreft», skriver de på nettsidene sine.

- Klar effekt Ifølge Torill Moseng, president i Den norske veterinærforeningen finnes det ingen statistikk over utbredelse av kreft hos katter i Norge.

- Forskning på dette feltet viser at at eiers røyking har en klar effekt både på hunder og katter. Ofte slår det verre ut hos kattene fordi de er nærmere bordflater og sengetøy - steder der røyk ofte legger seg.

Moseng tror ikke at dyreeiere generelt har god nok kunnskap om påvirkningen røyking har på husdyrene.

- Eierne er for lite bevisste i utganspunktet. Dyrene er mer i husstanden enn vi mennesker og i tilfeller der man røyker og samtidig har dyr, bør hovedregelen være god inneluft.

Eierne tenker ikke over det Passiv røyking for dyr kan føre til kreftformen lymfom, men også til tilfeller av astma. Kattene blir mer utsatt for generelle luftveisplager og øyeplager. Innekatter i små leiligheter vil være mer utsatt for dette enn for eksempel utekatter.

- Folk vil jo ikke med viten og vilje utsette dyrene sine for dette, men ofte tenker man ikke over risikoen, mener Torill Moseng.

For å forhindre det Truth Initiative har valgt å kalle #CATmageddon, retter de nå blikket mot unge røykere.

«Tenåringer skjønner hvordan røyking påvirker helsa, men innser kanskje ikke hvordan det påvirker dagliglivet», sier Robin Koval, president i organisasjonen, ifølge hjemmesidene deres.

Ikke-ubetydelig Hønefoss Dyrehospital mener at problemstillingen ikke er ny.

I likhet med Moseng påpeker de at mange ikke er klar over konsekvensene av å røyke i nærheten av dyr. De omtaler dyrs passive røyking som et ikke-ubetydelig problem.

I 2009 kunne veterinær og fagsjef i Veterinærforeningen, Ellef Blakstad, fortelle om en økning i antall kreftbehandlinger på dyr. Norske kjæledyreiere brukte også mer penger på behandling av dyrene generelt.

Vi har samlet et knippe kattevideoer nederst i saken.