Vil få unge til å slutte å røyke: «Røyking = ingen katter = INGEN kattevideoer»

Mener katter har dobbelt så stor sjanse for å få kreft, dersom eieren røyker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Røyking = Ingen katter = INGEN kattevideoer», skriver den frivillige amerikanske organisasjonen Truth Initiative.

En ny vri på å få folk til å slutte å røyke.

«Den humoristiske kampanjen fremmer et seriøst budskap: hunder og katter som bor i husstander der noen røyker, har dobbelt så stor sjanse for å få kreft», skriver de på nettsidene sine.

- Klar effekt Ifølge Torill Moseng, president i Den norske veterinærforeningen finnes det ingen statistikk over utbredelse av kreft hos katter i Norge.

- Forskning på dette feltet viser at at eiers røyking har en klar effekt både på hunder og katter. Ofte slår det verre ut hos kattene fordi de er nærmere bordflater og sengetøy - steder der røyk ofte legger seg.

Moseng tror ikke at dyreeiere generelt har god nok kunnskap om påvirkningen røyking har på husdyrene.

- Eierne er for lite bevisste i utganspunktet. Dyrene er mer i husstanden enn vi mennesker og i tilfeller der man røyker og samtidig har dyr, bør hovedregelen være god inneluft.

Eierne tenker ikke over det Passiv røyking for dyr kan føre til kreftformen lymfom, men også til tilfeller av astma. Kattene blir mer utsatt for generelle luftveisplager og øyeplager. Innekatter i små leiligheter vil være mer utsatt for dette enn for eksempel utekatter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer