- Vil få vinterpris i sommer

Strømprisen vil fortsette å øke i lang tid på grunn av atomkrisa.

DYRERE STRØM: Naturkatastrofen i Japan gir ringvirkninger også i Norge. De enste månedene vil gi de høyeste prisene hittil i år, og prisene kan være høye også i årene som kommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
DYRERE STRØM: Naturkatastrofen i Japan gir ringvirkninger også i Norge. De enste månedene vil gi de høyeste prisene hittil i år, og prisene kan være høye også i årene som kommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som resultat av atomkrisa i Japan har norske strømpriser steget en del, og mer stigning kan være i vente.

Det forteller senioranalytiker i analysefirmaet Markedskraft, Olav Johan Botnen.

- De neste to månedene vil sannsynligvis gi de høyeste strømprisene hittil i år. Det vil trolig være snakk om en prisøkning på knappe ti prosent fra de prisene vi har sett så langt, sier Botnen til Dagbladet.

- Høy pris ut året Men også i resten av året vil forbrukerne merke atomkrisa på kroppen.

- Det vil bli vinterpris på strøm også til sommeren, og trolig samme høye prisnivå resten av året også, sier Botnen.

Prisøkningen kommer som en direkte konsekvens av to forhold.

For det første produserer Japan mindre atomkraft samtidig som de bruker mer kull og gass. Videre ser vi en innstramning i kjernekraftpolitikken verden rundt, en trend som forventes å spre seg i tiden som kommer.

- Avhengig av import Strømprisen har allerede økt med om lag seks øre per kilowattime. Særlig innvirkning hadde Tysklands beslutning om å inntil videre stenge sju av sine kjernekraftverk.

- I 2011 er det for lite vann i det nordiske systemet, noe som gjør oss svært avhengig av import. Derfor har denne utviklingen slått umiddelbart inn, forklarer Botnen.

Dersom atomkraftprodusentene velger å utsette videre utbygging, slik blant annet Kina nå vurderer, vil prisøkningen fortsette også inn i 2012 og 2013, mener Botnen.

ØDELAGTE ATOMREAKTORER: Bildet viser atomreaktor nummer tre og fire i Fukushima etter eksplosjonen. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Scanpix
ØDELAGTE ATOMREAKTORER: Bildet viser atomreaktor nummer tre og fire i Fukushima etter eksplosjonen. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Scanpix Vis mer

- Men med akkurat hvor mange øre per kilowattime i prisøkning det vil bli, er vanskelig å forutse, sier han.

Økning i Sverige Også i Sverige merker de naturkatastrofen i Japan på kroppen. Der varsles det forsatt stigende strømpriser, både på kort og på lang sikt.

Forklaringen er den samme - både utviklingen i Japan og ringvirkningene i resten av verden spiller inn.

- Vi i Norden behøver den tyske kraften når vi har lave vannmagasiner. Så dersom prisen i Tyskland stiger, går også strømprisen opp i Sverige, sier strømleverandørekspert Faraz Azima til Dagens Industri.


- IMPORTAVHENGIG: Senioranalytiker i Markedskraft, Olav Johan Botnen, forklarer at nordens importavhenighet på grunn av tørre vannmagasiner, gjør oss sårbare for prisøkning i Europa. Foto: Markedskraft
- IMPORTAVHENGIG: Senioranalytiker i Markedskraft, Olav Johan Botnen, forklarer at nordens importavhenighet på grunn av tørre vannmagasiner, gjør oss sårbare for prisøkning i Europa. Foto: Markedskraft Vis mer