HENTE HJEM ROMSTEIN: Aviation Week melder at NASA ønsker 100 millioner dollar for å se på mulighetene til å bruke en romsonde til å hente en asteroide «hjem» til jordas nabolag. Her vil den kunne bli et overkommelig mål for astronauter, ifølge gruppa som har utredet ideen. Foto: Caltech
HENTE HJEM ROMSTEIN: Aviation Week melder at NASA ønsker 100 millioner dollar for å se på mulighetene til å bruke en romsonde til å hente en asteroide «hjem» til jordas nabolag. Her vil den kunne bli et overkommelig mål for astronauter, ifølge gruppa som har utredet ideen. Foto: CaltechVis mer

- Vil fange asteroide og bringe den nærmere jorda

NASA ønsker penger for å se på mulighetene, ifølge Aviation Week.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I budsjettforslaget for 2014 ønsker NASA 100 millioner dollar - ca. 585 millioner norske kroner - til å utvikle et oppdrag som skal finne en liten asteroide, fange og frakte den nærmere jorda og innen rekkevidde for astronauter, melder Aviation Week.

Ideen er ikke ny, men ble utviklet av Keck-instituttet for romfartsstudier ved California Institute of Technology (Caltech) i 2011. Den skal nå ha blitt godt mottatt både blant NASA og de som utarbeider Det hvite hus' forsknings- og teknologipolitikk.

Tanken er å få lagt romsteinen i en stabil omløpsbanen i nærheten av månen en gang i tidslandskapet rundt 2020. For astronauter vil det kunne bli en mye kortere og og mindre farefull ferd enn president Barack Obamas mål om dra rett ut til en jordnær asteroide.

Med dagens økonomiske klima og de små offentlige romfartsbudsjettene framstår førstnevnte oppdrag som mer realistisk, ifølge Aviation Week.

- Den vanskeligste delen er å finne en passende asteroide, siden den må være mye mindre enn de jordnære objektene vi følger med på i dag, sier professor Paul Dimotakis ved Caltech til nettstedet.

Ifølge beskrivelsen vil en god kandidat ha en diameter på to til fem meter, altså mindre enn asteroiden som eksploderte 15. februar over Tsjeljabinsk i Russland. Tanken er å bruke en sonde utstyrt med en stor «bag», og deretter frakte den tilbake til månens nabolag, ifølge Caltech. Teamet sier den ikke vil utgjøre noen fare for jorda.

TETT PÅ: Vi har besøkt asteroider før, blant annet med NASA-sonden «Dawn». Illustrasjonen viser at den nærmer seg asteroiden Vesta i 2011. Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/NTB Scanpix
TETT PÅ: Vi har besøkt asteroider før, blant annet med NASA-sonden «Dawn». Illustrasjonen viser at den nærmer seg asteroiden Vesta i 2011. Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/NTB Scanpix Vis mer

Dermed havner den nær nok til å kunne nås med neste generasjons NASA-fartøy: Space Launch System og mannskapskapselen Orion, som er under planlegging og utvikling.

De 100 millioner dollarene NASA ber om i første omgang blir bare et lite startgebyr. Dersom realisert, vil det koste om lag 2,65 milliarder dollar å hente inn en slik romstein. Til gjengjeld vil den ha stor vitenskapelig betydning og gi viktig kunnskap om hvordan asteroider på kollisjonskurs med jorda kan avledes.

- Å flytte på en asteroide er en enorm idé. Menneskeheten har aldri flyttet på et himmelobjekt. Det er en enorm idé, men ikke en umulig en, skriver Caltech-teamet på nett.

HEI, HEI: Et nærbilde av Vesta fra nærpasseringen til romsonden «Dawn». Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/NTB Scanpix
HEI, HEI: Et nærbilde av Vesta fra nærpasseringen til romsonden «Dawn». Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/NTB Scanpix Vis mer

Overfor space.com sier NASA at de foreløpig ikke kan kommentere budsjettforslaget.