<strong>IKKE NØDVENDIG:</strong> Ida Sigurdsen (24), nærmest, og Lotte Marlen Hildebrandt (23) synes det er uviktig med merking av innhold og kalorier på vinen de kjøper. - Vi kjøper jo ikke for å være sunne, sier de. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE NØDVENDIG: Ida Sigurdsen (24), nærmest, og Lotte Marlen Hildebrandt (23) synes det er uviktig med merking av innhold og kalorier på vinen de kjøper. - Vi kjøper jo ikke for å være sunne, sier de. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vil fareskilte og kalorimerke alkohol

- Det er dumt at vi blir en sinke i alkoholpolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Alkohol øker sjansen for brystkreft». 

Hadde rusorganet Actis kunne velge, hadde det vært én av tingene som sto på øl-, cider-, sprit- og vinflasker. 

- Forbrukerne har rett til å vite hva de putter i seg. Hvis du tar en Coca Cola og putter litt sprit oppi den, så trenger du plutselig ikke merke den lenger. Reglene rundt hva som merkes er svært pussige, sier Mina Gerhardsen til Dagbladet. 

Hun er generalsekretær i rusorganet, som nå etterlyser at alkohol merkes på lik linje med matvarer. 

- Gravidmage med kryss I dag er røykpakker og snusbokser merket med store advarsler om at «tobakksvaren kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende». Gerhardsen etterlyser at all alkohol også må merkes slik, i tillegg til opplysninger om hvilke ingredienser som er i flaska. 

- Det bør være en synlig gravid mage med kryss over, for eksempel. Det minner folk om at det ikke er en god kombinasjon å drikke når man er gravid. Dessuten kan for både allergikere og diabetikere å vite innholdet i alkoholen de drikker. 

Samtidig ønsker de kalorimerking.

<strong>- FOR Å NYTE:</strong> ... ikke for å telle kalorier, sier Ida Sigurdsen (24), til venstre, og Lotte Marlen Hildebrandt (23). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- FOR Å NYTE: ... ikke for å telle kalorier, sier Ida Sigurdsen (24), til venstre, og Lotte Marlen Hildebrandt (23). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Diabetikere trenger blant annet å vite hvor mye sukker vin inneholder. Jeg tror nordmenn er så helsebevisste at de vil vite hvor mye kalorier alkoholen inneholder. Da er det enklere å ta bevisste valg, sier hun. 

Per i dag er det ingen lov om merking av alkohol over 1,2 prosent, hvilket relativt lavt i forhold til en øl med «normal» alkoholprosent på rundt 4,5 prosent. 

- Tradisjonelt har øl, cider og sprit har vært underlagt egen regelverk. Derfor har man kanskje synes at det ikke har vært nødvendig å følge de generelle merekregelene på alle punkter sier Nina Lodrup, seniorrådgiver i Mattilsynet.

- Jobber heller forebyggende - Vanligvis ligger vi langt foran i alkoholpolitikken, men det er dumt at vi blir en sinke her. Vi bør kunne gjøre bedre, sier Gerhardsen.

- Men bryr folk seg om hva som er i alkoholen? Man vet jo at det er usunt?  

- Joda, men man vet kanskje ikke hvor usunt det er og hvor stor forskjell det er i for eksempel kalorier, fra produkt til produkt. Det er ulike lover som gjelder, men det gir ikke mening for oss som forbrukere. Vi trenger god og nok informasjon, og det er helseministerens jobb nå, å fjerne det unntaket.

I Frankrike er merkingen av alkohol annerledes. Der er både innhold- og energiinnholdet merket. 

- Vi følger nøye med på det som skjer der. Men vi jobber heller forebyggende; vi ønsker at gravide skal vite at det er skadelig lenge før de står på polet, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i helse- og omsorgsdepartementet.

- Bare Frankrike De er svært opptatt av at innholdet skal stå på etikettene, slik det gjør på matvarer, og jobber for å få gjennomslag for det her til lands.

- Drikker ikke for å være sunn

- Jeg ville ikke likt om det sto kaloriinnhold på flaskene, man drikker det jo for å nyte, ikke fordi man skal være sunn, sier Ida Sigurdsen (24) og Lotte Marlen Hildebrandt (23). 

Dagbladet møter de to venninnene på Vinmonopolet på Grünerløkka, der de to unnagjør alkoholshoppingen før 17. mai.

-  Man sjekker jo ikke hvor mange kalorier det er i godteriet når man skal kose seg akkurat, man gjør det jo for å nyte. Det samme gjelder for vin - det er ikke så nøye, sier Sigurdsen.

Det er fullt mulig å spørre betjeningen på innholdet i det man kjøper, men det er ikke merket noe sted. 

- Jeg ser heller om det økologisk eller ikke, men ellers synes jeg ikke det er nødvendig med merking av innhold. Men jeg har en venninne som er glutenallergiker, så for henne hadde det sikkert vært fint å vite nøyaktig hva som er i alkoholen, sier hun. 

- Ja, jeg tror det hadde vært nyttig for noen, som allergikere, men for meg er det ikke så viktig, sier Hildebrandt.

- EU holder på med en gjennomgang av regler og nye endringer, og lager en rapport som skal komme med forslag til endringer av regelverket. Der har vi spilt inn at det bør merkes med ingredienser og energiinnhold. Det er informasjon vi vet at forbrukerne ønsker, sier Brein-Karlsen.

- Hvorfor må vi vente på Frankrike?

- Det er bare de som har de metodene for merking, så vi ønsker å se hvilke erfaringer de gjør seg før vi endrer våre regler. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, men rapporten fra EU-kommisjonen kommer i desember, sier hun. 

<strong>ETTERLYSER MERKING:</strong> Mina Gerhardsen i Actis mener alkohol bør merkes, både i form av kaloriopplysninger og skadevirkninger. Foto: Actis
ETTERLYSER MERKING: Mina Gerhardsen i Actis mener alkohol bør merkes, både i form av kaloriopplysninger og skadevirkninger. Foto: Actis Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer