Vil fastslå farskap før barnet blir født

Lovendring.

Oslo  20111205.
Nasjonalt råd fraråder ultralyd til alle gravide fra uke 12. Arbeiderpartiet står imidlertid på sitt programfestede vedtak om at alle skal få dette tilbudet. Seksjonsoverlege Guttorm Haugen på Rikshospitalet mener det er en umulig oppgave for sykehuset å gjennomføre slik den økonomisk situasjonen er i dag.
Foto: Tore Meek / Scanpix
Oslo 20111205. Nasjonalt råd fraråder ultralyd til alle gravide fra uke 12. Arbeiderpartiet står imidlertid på sitt programfestede vedtak om at alle skal få dette tilbudet. Seksjonsoverlege Guttorm Haugen på Rikshospitalet mener det er en umulig oppgave for sykehuset å gjennomføre slik den økonomisk situasjonen er i dag. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ugifte par som venter barn, skal oppfordres til å fastslå farskapet i god tid før barnet blir født. Svangerskapskontrollen etter 24 uker anses som et egnet tidspunkt.

Dette går fram av et brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) om endring av rutinene for «etablering av farskap for ugifte foreldre». Brevet er sendt til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Helsedirektoratet.

BLD påpeker at ifølge en lovendring som er vedtatt av Stortinget og som trer i kraft fra 1. januar 2014, skal betegnelsen vedgåing/erkjennelse av farskap endres til begrepet erklæring av farskap - for å understreke det positive ved å påta seg farskapet til et barn.

For barn født i ekteskap følger farskapet automatisk av pater est-regelen, som innebærer at ektemannen anses for å være barnets far.

Praktiske grunner Farskap til barn født utenfor ekteskap blir etablert ved at moren oppgir mannen som far, og han erkjenner farskapet. I 2011 ble cirka 33.000 barn født utenfor ekteskap i Norge, det store flertallet med foreldre som er samboere.

Vanligvis er det i forbindelse med fødselen - på sykehuset - blitt opplyst og erkjent hvem som er barnets far. Jordmødre har lenge tatt til orde for at disse formalitetene ikke bør gjennomføres på sykehuset etter at barnet er født, men i forbindelse med svangerskapskontrollen. Det er angitt en rekke praktiske grunner for at tidspunktet rett etter en fødsel er lite egnet for å innhente fars underskrift på skjemaet for erkjennelse av farskap.

Høytidelig og positiv BLD oppfordrer HOD til å vurdere endringer i svangerskapsomsorgen, slik at hovedregelen skal være at ugifte foreldre som møter sammen, blir oppfordret til å fastslå farskapet på svangerskapskontroll i god tid før fødselen.

«Dette vil føre til at foreldrene får informasjon på et tidspunkt hvor de har tid og motivasjon til å sette seg inn i det, samt at selve erklæringen av farskap kan oppleves som mer høytidelig og positiv», skriver BLD. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / Scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / Scanpix Vis mer