Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil feie Ap av banen

Etter valget var Kristin Halvorsen «drittlei sitt eget tryne» og slapp nye ansikter til. Nå er hun tilbake med en klar ambisjon: SV skal erstatte Arbeiderpartiet som Bondevik-regjeringens sterkeste motstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Ap maler seg stadig lenger inn i et politisk hjørne, har Halvorsen brukt tida etter valget til å samle SV-gruppa.

- Vi tar mål av oss til å være det ledende opposisjonspartiet. Ap vet ikke hvor de skal ta veien, mens vi har et klart prosjekt. Vi skal være best på barn og unge, skole og miljø, sier hun.

Denne uka serverte hun allianse med Frp som skal sikre billigere barnehager raskere - og dyrere - enn regjeringen la opp til. Jens Stoltenberg måtte fossro der Halvorsen og Siv Jensen sto sammen til rors.

Men mange SV-ere satte urteteen i halsen da de så Kristin med armen rundt fienden.

Vinn-vinn for SV

- Det er ikke farlig for oss å samarbeide med Frp. Vi står så langt fra hverandre på så mange områder at folk ikke vil ha problemer med å skille oss. Det er egentlig en vinn-vinn-situasjon for begge partier.

- Så du strakk ikke ut den ene hånda og holdt deg for nesa med den andre?

- Nei, vi har så mange småbarnsforeldre som jobber fletta av seg og som er opptatt av at ungene skal ha et godt tilbud. De og våre velgere har respekt for at vi oppnår resultater. Da er det verdt å inngå en allianse med Frp. Vi prøvde å få til en avtale med Ap og KrF i valgkampen, men de avslo. Folk er lei av politikere som på rekke og rad lover billigere barnehager for så å skusle bort sjansen.

- Dere var de første til å kritisere Ap for å legitimere Frp da de gjorde det samme?

- Det har først og fremst vært fordi vi har vært uenige i det de har samarbeidet om, for eksempel en håpløs miljøpolitikk. Men vi stemte sammen med Frp og Ap da vi klarte å sikre bedre studiefinansiering i statsbudsjettet.

Det begynte ikke så godt for valgvinner SV som ikke fikk byttet bort prosentene i politisk innflytelse.

- Etter valgkampen var jeg lei mitt eget tryne. Det ble en slitsom høst fordi vi måtte bygge opp et helt nytt lag. Vi har en enorm mulighet til å fornye SV og norsk politikk. Vårt problem er ikke at jeg har vært ukjent for velgerne. Jeg valgte derfor bevisst å overlate scenen til andre. SV kan ikke drives som et Kristin AS.

- Ikke så vellykket kanskje? SV profilerte seg på hasjliberalister, joggesko i stortingssalen, en som ikke ville gå i kongemiddag, opprør mot kantinepriser i stortinget og Ballo som kalte amerikanerne «disse satans morderne»?

- Det er jeg dundrende uenig i. Man må alltid regne med noen tabloider, men holdningen min er ikke å presse ungdommer til å oppføre seg som femtiåringer i dress og slips. Samtidig tar det litt tid for alle de nye å bli trygge på spillereglene og sette seg inn i sakene.

- Det verste var vel at dere gikk i fakkeltog med parolen «bombing hjelper ikke» - dagen før Kabul falt?

- De som alt nå er klare til å oppsummere krigshandlingene mot Afghanistan som en ubetinget suksess, bør dempe seg litt. Vi vet ennå ingenting om hvor mange som på grunn av krigen ble rekruttert til fundamentalistiske miljøer og som kan bli nye terrorister.

Andres ulykke

SV-lederens selvtillit skyldes ikke bare stolthet over barnehagealliansen og et «konsolidert parti». Ap's ulykke gjør SVs jobb lettere.

- Jeg har hatt mange sjanser til å kommentere lederstrid og Ap-krise. Det har jeg unngått.

- Har du moderlig omsorg eller stefaderlig hån for Jens og Thorbjørn?

- Jeg er ikke mora til noen av dem, og de får ordne opp selv. Men jeg er glad jeg har folk jeg stoler på, samarbeider godt med og som jeg kan dumme meg ut overfor, sier Halvorsen som i det siste har fått lite søvn:

- Jeg har fått helt dilla på curling.

Dermed er neste steg i lagbygginga klar: Treningssamling for sosialistene i Bygdøy Curlingklubb. Det finnes ikke curlingklubb på Romsås.

PÅ BANEN: Kristin Halvorsen får uttelling for en barnehageallianse med Frp, og er dessuten hekta på curling: - Tror jeg skal få med stortingsgruppa på et curlinglag, sier hun på isen i Spikersuppa.
Hele Norges coronakart