STRENGERE STRAFFER: Eirik Lae Solberg (t.v) og Peter Frølich vil fengslet unge verstinger. - Verstinger og gjengangere må dømmes til fengsel, sier de to Høyre-politikerne. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
STRENGERE STRAFFER: Eirik Lae Solberg (t.v) og Peter Frølich vil fengslet unge verstinger. - Verstinger og gjengangere må dømmes til fengsel, sier de to Høyre-politikerne. Foto: Henning Lillegård /DagbladetVis mer

Kriminalitet

Vil fengsle 15-åringer

Høyre vil ha slutt på at unge verstinger blir behandlet med «silkehansker». Unge verstinger skal fengsles.

Peter Frølich, Høyres justispolitiske talsmann på Stortinget, og Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, vil fengsle unge kriminelle.

- Myndigheten har fått en angst for å sette personer under 18 år i fengsel. Unge kriminelle verstinger i alderen fra 15 til 18 år, slipper unna straff. Samfunnet kan ikke akseptere at de utøver grov vold og kriminalitet. Gjengangerne må dømmes til ubetinget fengsel, sier Peter Frølich til Dagbladet.

Han får støtte av partifellen Eirik Lae Solberg, som også reagerer på at alvorlig kriminalitet ikke får konsekvenser for gjengangerne - de verste av de verste ungdomskriminelle.

150 ungdommer

- Problemet er en mindre gruppe ungdommer. Rundt 150 personer, som ikke har respekt for politiet. De verste av disse, de som utover vold og angriper politiet, må kunne dømmes til egne fengsel for ungdom med tett oppfølging. De andre må vi møte med forebyggende tiltak slik at de kommer ut av gjengmiljøene, sier Lae Solberg.

- Verstingene må tas. Når de har utøvd vold og annen kriminalitet har det ikke fått konsekvenser. De har bare fått herje på, sier Frølich.

De to sentrale Høyre-politikerne mener problemet med vold og alvorlig kriminalitet blant en liten gruppe ungdommer i Oslo er økende.

- Konsekvenser

- Mange av disse ungdommene har bakgrunn fra andre kulturer, og opplever at politiet og samfunnet er deres fiender, Vi ser også at kriminelle miljøer rekrutterer unge gutter. Dette må vi forhindre. Derfor må verstingene oppleve at kriminalitet får konsekvenser og at det ikke lønner seg, sier Frølich.

Høyrepolitikerne viser også til at det i dag står fengselsplasser – som er tilpasset unge mennesker – tomme.

- Det finnes ledige tilpassende fengselsplasser for ungdom under 18 år, som står tomme både på Eidsvoll og i Bergen, sier Frølich.

- Ingen respekt

Solberg beskriver situasjonen som uholdbar.

- Gjengangere mellom 15 og 18 år må møtes med tydelige straffereaksjoner. Påtaleunnlatelse og en betinget fengselsstraff må ikke være normen.

- Virkelighet er at vi står overfor en gruppe ungdommer som verken viser respekt for politiet eller menneskene rundt seg. Disse ungdommene må forstå at kriminelle handlinger får konsekvenser, sier Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

Frølich ønsker også at domstolene i større grader bruker bortvisning og konfiskering av verdigjenstander som virkemiddel mot verstingene, i tillegg til å kombinere fengselsopphold med dagens ungdomsstraff.

- Fryktelig galt

- «Silkehanskene» skal av. Gjengangerne skal tas, og de må skjønne at vold og andre kriminelle handlinger får konsekvenser, sier Frølich.

- Betyr det at gjengangerne som utøver kriminalitet skal fengsles som en voksen?

- Nei. Men de skal dømmes til ubetinget fengsel, og holdes innesperret. Samtidig skal de få en tett oppfølging under soning, og etter løslatelse slik at de kan komme seg ut av kriminalitet, sier Frølich.

- Det er åpenbart at noe har gått fryktelig galt når 16 åringer er vanekriminelle og har fått ture frem nærmest beskyttet av lovverket. Det er også trist å se hvordan kriminelle nettverk bevisst manipulerer og rekruttere mindreårige inn i en kriminell løpebane med lovnad og spenning og raske penger, sier Eirik Lae Solberg.