Vil fengsle fjernkontrollmannen

59-åringen som er tiltalt for å ha styrtet flere modellfly med radiosignaler, risikerer 30 dager bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka møtte en 59 år gammel mann fra Kongsberg i Tinn og Heddal tingrett, tiltalt for å ha styrtet eller forsøkt å styrte seks modellfly og et helikopter. Politiet mener tiltalte forstyrret og overtok kontrollen over modellflyene ved hjelp av en kraftig antenne han hadde koblet til bilen sin.

Trusler

59-åringen er radioamatør og tidligere medlem av modellflyklubben som arrangerte stevne på Notodden i fjor høst. Tiltalte har hatt en konflikt gående med klubben, og tidligere truet med å styrte fly bakken ved hjelp av radiosignaler.

59-åringen ble pågrepet i bilen sin da han var på vei vekk fra stevneområdet. Han hadde en radiosender i bilen, og undersøkelser av denne viser at den var stilt inn på samme frekvens som styreenhetene til modellflyene, skriver Laagendalsposten.

Ifølge opplysninger som framkom i retten var radiosenderen loddet om slik at den kunne stilles inn på modellflyenes frekvenser. 59-åringen nekter for at han har gjort noe galt.

De sakkyndige sprikte i sine forklaringer om flyene kunne påvirkes av radiosenderen. Noen mente det var fullt mulig, men at det også fantes andre støykilder, slik som mobiltelefoner.

Vil ha fengselsstraff

Påtalemyndigheten vil ha 59-åringen dømt til 90 dagers fengsel. 60 av dagene skal gjøres betinget, lyder påstanden fra politiadvokat Gunleik Smestad i Tinn og Heddal tingrett. I tillegg er det fremmet erstatningskrav på nær 200 000 kroner.

Tiltaltes forsvarer ba retten om å frifinne sin klient, eventuelt gi han mildest mulig straff. I tillegg prosederte advokaten på at erstatningskravet var for stort.

FARLIG:</B> Selv om det er snakk om hobbyfly, er en styrt alvorlig. Flyene veier mange kilo og går i opp til 300 kilometer i timen. Dette bildet er fra et stevne på Ekeberg i Oslo.