Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fengsle flere barneranere

Det er på høy tid at det opprettes ungdomsfengsel på Østlandet, mener koordinator i Salto-samarbeidet. Han vil fengsle de verste barneranerne.

 RANSBØLGE:  Oslo har i høst opplevd en ransbølge, med fire ran om dagen i oktober og tre ran om dagen i november. Bildet er fra forrige torsdag, da en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn i Borggata. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
RANSBØLGE: Oslo har i høst opplevd en ransbølge, med fire ran om dagen i oktober og tre ran om dagen i november. Bildet er fra forrige torsdag, da en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn i Borggata. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt i november har politiet i Oslo fått inn tre ransanmeldelser per dag. I Oktober var det fire ran per dag. Både politimesteren på Grønland og Oslos ordfører har sagt at de føler seg maktesløse ovenfor ransbølgen.

For grovere lovbrudd Justis- og beredskapsdepartementet sa mandag at de ser på mulighetene for ungdomsfengsel på Østlandet, i rekken av tiltak for å takle ransbølgen. Koordinator Ove Kristofersen i Salto-sekretariatet sier Norge bør fengsle flere ungdomskriminelle.

- Jeg ble forskrekket da jeg så at ni av de 22 som har blitt tatt for ran i november, var under 18 år. På grovere lovbrudd, som grovere ran og voldtekt, så kommer vi ikke utenom å bruke varetektsfengsling, sier Salto-koordinatoren til Dagbladet.

Salto er et samarbeid mellom Oslo kommune og politiet for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge i hovedstaden. Kristofersen sier det trengs strengere straffereaksjoner får å få bukt med de verste kriminelle ungdommene på 16 og 17 år.

- Unge ranere skal se straffereaksjoner. Vi ville brukt varetektsfengsling på en del av de yngre ranerne nå, hvis det hadde vært et alternativ, sier Salto-koordinatoren.

Egne ungdomsfengsel Men Kristofersen understreker at de må sone i egne fengsler, ikke med vokse.

- De kan ikke sone sammen med voksne, men sitte i egne fengsler, i tråd med barnekonvensjonen, sier han.

Det er allerede vedtatt at det skal etableres ungdomsfengsler i Norge, fordelt på to enheter. I Bergen har de to plasser hvor ungdom kan sone for seg selv, men plassene på Østlandet har latt vente på seg.

- Vi ble lovet en ungdomsenhet på Østlandet under den rødgrønne regjeringen, men det har tatt uendelig lang tid. Varetektsfengsling er et tiltak vi hadde hatt bruk for i forbindelse med denne ransbølgen, sier Kristofersen.

- Fengsel er siste utvei Justis- og beredskapsdepartementet sier det verken er klart når det vil tas en beslutning om hvor ungdomsfengselet skal plasseres, eller når det vil være ferdig.

- I påvente av ungdomsenhet på Østlandet, er det etablert et strakstiltak i Oslo fengsel som er styrket med tre miljøterapeutstillinger. Helsesektoren finansierer en psykologstilling primært med ansvar for barn under 18 år, sier statssekretær Hans Røsjorde til Dagbladet.

- Mangler vi straffereaksjoner/tiltak for å takle ranerne under 18 år?  

- Det er et mål at barn mellom 15 og 18 år ikke skal sitte i fengsel. Alternative reaksjonsformer skal benyttes så langt det er mulig, slik at fengsel kun benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom. For de få mindreårige lovbrytere der fengsel fremstår som eneste utvei, etter at andre alternativer er vurdert, kan ungdomsenhetene ivareta disse barnas særskilte behov under frihetsberøvelse, sier Røsjorde.

Ungdomsstraff Til neste år skal det også innføres ungdomsstraff for å forhindre kriminalitet blant ungdom.

- Ungdomsstraffen er et nytt alternativ til ubetinget fengsel for unge lovbrytere. Vi har gjort et lite kutt i midlene fordi vi var nødt til å omprioritere, men kuttet får ingen vesentlig betydning, sier Røsjorde.

Krisemøte i dag I dag hadde politiet og et krisemøte med Byrådsleder Stian Berger Røsland om ransbølgen, hvor de bestemte at Oslo skal få mer politi på gata, flere byvakter og flere nattbusser, for å få bukt med ransbølgen.

Politimester Kåre Stølen har tidligere gått ut og sagt at barnevernet burde få større makt til å kunne takle denne gruppen. Han forslo at barnevernet kunne sperre de unge kriminelle inne. Barnevernet svarte med at det ikke er deres oppgave.

 VIL VARETEKTSFENGSLE:  Ove Kristofersen i Salto-sekretariatet i Velferdsetaten sier det er nødvendig å varetektsfengsle unge kriminelle som begår grov kriminalitet. Foto: Privat
VIL VARETEKTSFENGSLE: Ove Kristofersen i Salto-sekretariatet i Velferdsetaten sier det er nødvendig å varetektsfengsle unge kriminelle som begår grov kriminalitet. Foto: Privat Vis mer

- Hva mener politiet at barnevernet skal gjøre? Vi låser ikke inn ungdom. Det er det opp til justisvesenet å vurdere, og på ingen måte barnevernets oppgave. Barnevernet skal forsøke hjelpe disse ungdommene med å mestre sine liv, sa leder i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Dagbladet.

Kristofersen i Salto sier ansvaret for å sperre folk inne ligger hos justissektoren, ikke barnevernet.

- Det er domstolene og justis som har ansvaret for straffegjennomføring, så har barnevernet oppgaver nært knyttet opp til dette som går på oppfølging og forebygging, sier Kristofersen.

 -MAKTESLØSE:  Til stadighet er det ungdom som står bak ranene i hovedstaden. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, åpner for at barnevernet bør kunne låse inn barna som begår kriminelle handlinger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
-MAKTESLØSE: Til stadighet er det ungdom som står bak ranene i hovedstaden. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, åpner for at barnevernet bør kunne låse inn barna som begår kriminelle handlinger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer