Vil fengsle Maridalen-siktet i fire uker. Lukker dørene i frykt for offentliggjøring

Politiet vil fengsle drapssiktede John Edvin Lie i fire nye uker.

SIKTET: John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, er siktet for drapet i Maridalen i juli i år. Han nekter straffskyld. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet
SIKTET: John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, er siktet for drapet i Maridalen i juli i år. Han nekter straffskyld. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Edvin Lie, som på 80-tallet ble dømt for de såkalte Hadelandsdrapene og tilsto to bomber mot Blitz-huset på 90-tallet, er siktet for drap og likskjending.

Politiet mener 55-åringen, tidligere kjent som Johnny Olsen, drepte en mann i slutten av 30-åra i Maridalen i Oslo i juli i år.

Lie har sittet i varetekt siden 19. juli og nektet for drap. I dag ville politiet fengsle ham på nytt i fire uker. Lie ankom retten i en hullete rød joggebukse og en rød T-skjorte. Han hadde grodd langt skjegg, og så preget ut av tida i varetekt.

MANN SIKTET FOR DRAP: Torsdag ble en mann pågrepet for drap likskjending, etter at en død person ble funnet i Maridalen i Oslo. Video: Frank Karlsen / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Bodde i skogen

Lie nekter straffskyld etter at mannen i 30-åra ble funnet død og forbrent i et bål på en teltplass i skogsområdet i Maridalen. Lie skal ha bodd i skogen i flere år, og den fornærmede skal ha bodd der den siste tida.

LUKKEDE DØRER: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby og etterforskningsleder Bodil Syversen fikk lukkede dører i fengslingsmøtet mot John Edvin Lie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LUKKEDE DØRER: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby og etterforskningsleder Bodil Syversen fikk lukkede dører i fengslingsmøtet mot John Edvin Lie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby og etterforskningsleder Bodil Syversen møtte i fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag, og begjærte lukkede dører.

Det fikk de medhold i av Oslo tingrett med begrunnelse i at offentliggjøring av opplysninger kan skade etterforskningen og gjøre saken vanskeligere - også «opp mot eventuelt andre involverte». I kjennelsen heter det at politiet er i en tidlig fase og at det gjenstår mange etterforskningsskritt.

Ifølge kjennelsen vil politiet også avhøre ytterligere personer og sikre bevis uforstyrret.

Lies forsvarer Benedikte Sunde Jamth ville imidlertid ha åpne dører i Oslo tingrett. Det er ikke kjent hva Lie har fortalt til politiet om hvorfor han var på funnstedet og om han eventuelt kjente den avdøde mannen.

FUNN: Mannen i slutten av 30-åra ble funnet død denne utbrente teltplassen i skogen i Maridalen i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FUNN: Mannen i slutten av 30-åra ble funnet død denne utbrente teltplassen i skogen i Maridalen i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Lie nekter straffskyld for drapet, og har hele tida hevdet at han var på feil sted til feil tid.

Lie ble pågrepet like ved funnstedet, men politiet vet fortsatt ikke hvordan offeret døde. Kroppen var også kraftig forbrent.

- Alt er løgn

Lie ble varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon, i Oslo tingrett 19. juli. Da dommeren besluttet å lukke dørene i rettssaken, ropte Lie følgende til pressen:

LUKKET: Politiet frykter offentliggjøring av etterforskningsdetaljer i Maridalen-drapet. Foto: Hans Arne Vedlog
LUKKET: Politiet frykter offentliggjøring av etterforskningsdetaljer i Maridalen-drapet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Alt er løgn. Alt er bare løgn.

Han har flere ganger etter fengslingen nektet å la seg avhøre av politiet. Lies forsvarer, Benedikte Jamth, har gjort det klart at de også vil begjære åpne dører i dagens fengslingsmøte. Hun mener etterforskningen har svekket mistanken mot hennes klient, men har foreløpig ikke sagt hvorfor.

Drapssiktede John Edvin Lie var tidligere kjent som Johnny Olsen. Han ble dømt til 18 års fengsel for Hadelandsdrapene i 1981, der to menn ble skutt og drept, Johnny Olsen, som på dette tidspunktet var 18 år, ble dømt for drapet sammen med en annen ung mann. En tredje mann ble dømt for medvirkning.

Drapene vakte stor oppsikt både i Norge og i utlandet. Det skyldtes blant annet de involvertes unge alder, at de tilhørte et nynazistisk miljø, og at drapene hadde preg av en ren henrettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer