Norges største overgrepssak:

Vil fengsle Norges verste nettovergriper i 16 år

Gutter i alle Norges fylker ble utsatt for Norges mest notoriske nettovergriper. Snart skal han få sin dom.

TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak. Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak. Foto: PrivatVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg har aldri vært borti en så omfattende tiltale, innledet statsadvokat Per Egil Volledal sin prosedyre i rettssal 103 i Nedre Romerike tingrett torsdag.

Der la han og statsadvokat Kari Hangeland Buvik ned påstand om 16 års fengsel i det som er omtalt som Norges mest omfattende overgrepssak. Blant de 471 lovbruddene statsadvokaten mener tiltalte skal dømmes for, er 15 voldtekter.

Koordinerende bistandsadvokat, Christian Lundin, sier til Dagbladet at han vil legge ned oppreisningskrav på totalt drøye 25 millioner kroner. Lundin legger ned kravet på vegne av 254 fornærmede i saken.

STATSADVOKAT: Per Egil Volledal (t.v.) og Kari Hangeland Buvik (t.h.). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STATSADVOKAT: Per Egil Volledal (t.v.) og Kari Hangeland Buvik (t.h.). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

De siste tre månedene har en tidligere fotballdommer i 20-åra stått tiltalt for nettovergrep mot 268 gutter i alderen ni til 18 år. Ved å utgi seg for å være ei jente ved navn «Sandra» og lure ofrene til å tro at de var kjærester, ble flere av dem lokket til å sende seksualiserte bilder og videoer av seg selv.

Andre ble lovet penger, snus, mobiltelefoner eller gavekort for å møtes og ha seksuell omgang.

- Men den optimale belønningen, som ingen har oppnådd, var at man skulle få møte «Sandra», sier statsadvokat Volledal, og legger til:

- Han har en diagnose, nemlig pedofili. Han har hatt totalt fravær av empati over flere år. Samtidig er det en så stor realitetsbrist, hvor han anser de han har utnyttet som venner. Utad framstå han som hyggelig og utadvendt, og er godt likt blant venner og arbeidskamerater. Han har tidligere omtalt dette dobbeltlivet, hvor man til de grader klarer å være så forskjellig blant folk og bak en skjerm.

Over én million meldinger

Tiltalen på 81 sider viser systematisk utnyttelse av unge gutter. Tiltalte har selv erkjent straffskyld for tilnærmet alle punkter. Til tross for omkring to års omfattende arbeid, har ikke politiet klart å identifisere alle de fornærmede.

Selv om 268 gutter er navngitt i tiltalen, skal det totale antallet fornærmede være 458 - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. Etterforskningen med navnet «Operasjon Sandra» er den største Øst politidistrikt noen gang har hatt innen sedelighet.

- Noen personer kan ha hatt flere brukerprofiler, men totalt har vi sett at tiltalte har kontaktet 15 000 profiler. Det er beslaglagt chatlogger med totalt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over 2,5 år, sa etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther i starten av rettssaken.

Grove overgrep

Kontakten med guttene skal mannen blant annet ha fått via Tinder og videre på chatteappene KIK og LINE. Flere av guttene møtte tiltalte på oppfordring fra «Sandra». Flere av møtene endte med grove seksuelle overgrep.

Da en av gutten i rettssakens første uke forklarte seg om møtet, fortalte han om hvordan tiltalte hadde plukket ham opp på en togstasjonen utenfor Oslo en vinterdag i 2016. Derfra kjørte de til boligen hvor den tidligere fotballdommeren bodde.

Kort tid etter at de kom fram, startet de seksuelle overgrepene som ble filmet.

- Vi lagde rundt 90 filmer på 20-30 sekunder. Det varte i fem-seks timer. Seinere ble filmene sendt over til «Sandra», forteller fornærmede, som selv trodde han på et eller annet tidspunkt skulle få møte jenta han hadde et slags kjæresteforhold til på nettet.