Vil fengsle sex-tiltalt kvinne

Aktor, statsadvokat Kim Sundet, la i Oslo byrett tirsdag ned påstand om fengsel i to år for den 42 år gamle kvinnen som er tiltalt for utuktig omgang med en nabogutt fra han var 12 til han var 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg ble det lagt fram krav om 100.000 kroner i oppreisning, samt vel 2.000 kroner i utlegg til medisiner og medisinsk behandling for fornærmede.

Gutten, som nå er 21 år gammel, fortalte først i fjor om overgrepene som skal ha skjedd i perioden 1992-1993 samt på nytt i 1995.

- Han begynte å vanke hos oss da han var 12 år. Han var svært voksen for alderen og likte å prate og diskutere. Han var med familien på en del ferier og turer, men i begynnelsen var det bare vennskap, fortalte kvinnen, som på det tidspunktet var mor til fire barn.

Hun ble etter hvert følelsesmessig knyttet til gutten og det utviklet seg en seksuell kontakt som senere på året førte til kyssing, oljemassasjer og samleier. Gutten var 15 år da hun ble gravid med hans barn.

Kvinnen vurderte først abort, men etter nøye overveielse og i samråd med ektemannen valgte hun å beholde barnet, som ble født i 1996.

Problemer i ettertid

Kvinnen ble innkalt til politiavhør og erkjente forholdet. Hun forklarte i retten tirsdag at hun opplevde at det var gutten som tok initiativet. til den seksuelle kontakten.

- Jeg var aldri noen initiativtaker i forholdet, men jeg var veldig dum som ikke klarte å stoppe det, forklarte hun i Oslo byrett.

Fornærmede hadde en litt annen versjon av saken. Han sa at det var kvinnen som tok initiativet og sa også at overgrepene var langt flere enn tiltalen går ut på. I ettertid fikk han store psykiske belastninger, som han mener skyldtes dette forholdet.

Han har medfødt eksem som de siste årene er blitt betydelig verre. Legene mente oppblomstringen av eksemen måtte skyldes psykiske problemer, og han har i voksen alder gått til psykiatrisk behandling. Det var i forbindelse med denne behandlingen at han første gang fortalte om den seksuelle kontakten med kvinnen, og forholdet ble anmeldt.

Oppførselen hans endret seg sterkt i perioden etter at den seksuelle kontakten startet. Han ble mer aggressiv, fikk problemer på skolen og hadde raseriutbrudd hjemme. Om forholdet til tiltalte sa han at det nærmest ble et avhengighetsforhold.

Må vernes

I sin prosedyre sa aktor at en 12-åring ikke har forutsetning for å kunne ta initiativet til en slik forbindelse.

- Det har også vist seg av skadevirkningene etterpå. Han ble introdusert til ting i voksenlivet lenge før han skulle. Slike sexovergrep i barndommen kan ødelegge selve livskvaliteten for et menneske, og et sivilisert samfunn plikter å gi et barn vern mot seksuell utnyttelse, framholdt han.

Forsvarer Cecilie Nakstad mente man må skille mellom de overgrepssaker som skjer uten at barnet bidrar med noen aktivitet og mer gjensidig seksuell omgang.

- Min klient er en ærlig person som umiddelbart erkjente forholdet. Hun hadde fortalt om det til familien og sine barn lenge før hun ble anmeldt, framholdt forsvareren. Hun mente at det var frykten for å bli oppdaget som gjorde gutten redd, ikke det som skjedde mellom de to.(NTB)