Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedrageri

- Vil firedoble straffen for Mazyar Keshvari

I mai innstilte politiet på fem måneder, nå vil de dømme Mazyar Keshvari (Frp) til 18 måneders fengsel.

FENGSEL: Politiet mente fem måneder var rett straff for stortingsrepresentant Mazyar Keshvari. Nå vil statsadvokaten i Oslo dømme ham til 18 måneders fengsel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FENGSEL: Politiet mente fem måneder var rett straff for stortingsrepresentant Mazyar Keshvari. Nå vil statsadvokaten i Oslo dømme ham til 18 måneders fengsel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet har fått tilgang på Oslo politidistrikts påtegningsark fra 14. mai i år, da politiet i Oslo hadde etterforsket Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Mazyar Keshvari bedragerier ferdig.

I påtegningen fra en av politiets mest erfarne politiadvokater, Susie Langsem Bergstrand, heter det:

«Straffen foreslås satt til 5 måneders ubetinget fengsel. Forslaget til straff begrunnes med at den straffbare handling gjelder grovt bedrageri i størrelsesorden 450.000 kroner, og at straffenivået for denne type forbrytelse ligger rundt 6 -8 måneders ubetinget fengsel. Siktede har i avhør gitt en uforbeholden tilståelse som må vektlegges i formildende retning, jfr. straffeloven § 78 bokstav f. Politiet mener dette gir grunnlag for en tilståelsesrabatt på 20-25 %».

450.000 kroner

Torsdag denne uken sendte politiet ut følgende pressemelding:

«Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har fått berammet tilståelsessak i retten. Han er siktet for grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham til sammen kroner 450.000 i reiserefusjon. - Dette har skjedd ved en rekke anledninger mens han var fast møtende representant på Stortinget i tidsrommet 2014-2018. Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på saken, og straffe-forslag vil være ett år og 6 måneders ubetinget fengsel, sier politiadvokat Susie Bergstrand».

Dagbladet har forgjeves søkt politiadvokat Susie Langsem Bergstrand for en kommentar. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Statsadvokaten grep inn

I påtegningen fra politiadvokat Bergstrand og Oslo-politiet heter det:

«Det vises til Oslo politidistrikts samtale med statsadvokat Jens Olav Sæther ved Oslo statsadvokatembeter i dag den 14. mai 2019. Sæther besluttet at saken skulle til Oslo statsadvokatembeter for avgjørelse av påtalespørsmålet med straffeforslag. På denne bakgrunn oversendes saken, til tross for at politiet i utgangspunktet har egen påtalekompetanse».

Advokat John Christian Elden, som forsvarer Mazyar Keshvari, reagerer på at Oslo statsadvokatembete ønsker å straffe den kjente Fremskrittsparti-mannen mye hardere enn politiet.

- Vil endre norsk strafferett

REAGERER: Advokat John Christian Elden reagerer på at statsadvokaten ønsker å gi Mazyar Keshvari en lagt strengere straff enn politiet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
REAGERER: Advokat John Christian Elden reagerer på at statsadvokaten ønsker å gi Mazyar Keshvari en lagt strengere straff enn politiet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Politiet har gitt en omfattende begrunnelse med henvisning til rettspraksis, og hvorfor fem måneder er en riktig og samtidig en streng straff.

- Jeg mener politiet er litt i overkant ut fra de konkrete forholdene i saken. At statsadvokaten ønsker å endre norsk strafferett i denne saken, er litt spesielt, sier advokat Elden til Dagbladet.

- Statsadvokaten ønsker nesten å firedoble straffen, fra politiets forslag på fem måneder til 18 måneders fengsel, sier Elden.

Taushetsplikt

Statsadvokat Jens Olav Sæther som besluttet at Keshvari-saken skulle til Oslo statsadvokatembete, til tross for at politiet i utgangspunktet har egen påtalekompetanse, ønsker ikke å uttale seg om Keshvari-saken. Han henviser til statsadvokat Monica Krag Pettersen.

TAUS: Statsadvokat Monica Krag Pettersen vil ikke kommentere Keshvari-saken før rettsforhandlingene. Foto: Karen Setten / Dagbladet
TAUS: Statsadvokat Monica Krag Pettersen vil ikke kommentere Keshvari-saken før rettsforhandlingene. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker ikke å prosedere saken på forhånd i media, og av hensyn til taushetsplikten kan jeg ikke kommentere Dagbladet opplysninger. Vi vil i retten argumentere for hvilken straff som skal utmåles i denne, sier statsadvokat Monica Krag Pettersen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media