Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fiske med Jens

Kristin Halvorsen tror SV, Ap og Sp sammen kan redde kystsamfunn i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): En stadig større del av norske fiskekvoter er enten blitt privat eiendom eller er i ferd med å bli omsatt, etter at regjeringen fikk stortingsflertallets velsignelse til å åpne for kvotehandel i kystflåten.

- Dette er en ulykke for dem som bor langs kysten. Først må vi få slutt på kjøp og salg av kvoter. Deretter kan løsningen være at staten må kjøpe fiskekvotene som allerede er omsatt tilbake og fordele dem til lokale organer som kan forvalte ressursene, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Eid av staten

Hun er klar over at kravet om regional forvaltning øker langs kysten. Folk vil sjøl bestemme hvem som skal få høste av ressursene, for å unngå at fortjenesten og arbeidsplassene havner andre steder, mens kystbefolkningen skyves ut av fisket. SV-lederen mener de som bor i fiskeværene, best vet hvor skoen trykker.

Samene

- Fisk er en nasjonal fellesressurs, men vi må utforme nye modeller som kan sørge for at en rekke kystsamfunn overlever. Lokalt forvaltningsansvar er hensiktsmessig, sier Kristin Halvorsen.

SV mener at staten skal kunne fordele kvotene til lokale forvaltningsorganer, men ikke gi fra seg selve eiendomsretten til fisken.

- Skal dette gjelde bare for Finnmark eller for hele landet?

- I utgangspunktet bør det være et prinsipp for hele landet.

- Bør Sametinget i Finnmark også få delta i forvaltningen?

- Jeg ser for meg at man i Finnmark setter sammen organer som er bredt sammensatt, der både kommuner, fylke og Sameting er representert, sier SV-lederen.

Heier på Jens

Hun tror kystfolk kan glede seg over den fiskeripolitiske snuoperasjonen som er på gang i Ap.

- Når Jens Stoltenberg og Ap åpner for lokal forvaltning av fiskekvoter, så er det et utrolig interessant politisk signal. Jeg ser for meg at SV, Sp og Ap etter stortingsvalget i 2005 kan jobbe videre med å utforme et helt nytt fiskeripolitisk regime. Det er en unik sjanse, sier SV-lederen.

FISKER ETTER MAKT: Kristin Halvorsen vil ha slutt på at folk i Finnmark skal føle seg som husmenn.