ROSENBORG: Sivert Bjørnstad, ny finanspolitisk talsperson for Frp, er svoren supporter av Rosenborg og Manchester United. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROSENBORG: Sivert Bjørnstad, ny finanspolitisk talsperson for Frp, er svoren supporter av Rosenborg og Manchester United. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Frp's rike republikaner

Vil fjerne 20 000 jobber i staten

Sivert Bjørnstad, nyvalgt finanspolitisk talsperson i Frp, mener det må bli kulere å kutte.

Den unge trønderen, som overtar vervet etter at Helge André Njåstad trakk seg, viser til at det ifølge Direktoratet for forvaltning og ikt var 161 711 ansatte i statsforvaltningen i 2017.

- Jeg tror vi fint kunne kvittet oss med 10-15 prosent, rundt 20 000 ansatte, ved for eksempel å slå sammen noen av utallige direktorater, vesen, etater og tilsyn. Det hevdes at det norske byråkratiet er stort nok til å håndtere en nasjon på mellom 15 og 20 millioner innbyggere, sier Sivert Bjørnstad.

Nr. 2 bak Støre

Den 28-årige rike republikaneren med Høyre-kjæreste vil ikke ha barnetrygd den dagen han blir pappa. Bjørnstad mener andre fortjener det bedre.

KJÆRESTER: Sivert Bjørnstad (28) ble i 2013 innvalgt på Stortinget for Frp fra Sør-Trøndelag. Kjæresten Mari Holm Lønseth (27) ble innvalgt for Høyre fra samme fylke i 2017. Foto: Privat
KJÆRESTER: Sivert Bjørnstad (28) ble i 2013 innvalgt på Stortinget for Frp fra Sør-Trøndelag. Kjæresten Mari Holm Lønseth (27) ble innvalgt for Høyre fra samme fylke i 2017. Foto: Privat Vis mer

- På skattelistene for 2017 ble du knepent slått av Jonas Gahr Støre på formuetoppen i Stortinget med 61,1 mot 57,8 millioner kroner. Tror du at du passerte Ap-lederen i 2018?

- Det vet jeg ikke. Hadde formuen stått på kontoen min, kunne jeg regnet renter. Men det er ikke sånn. Jeg har ikke sett ei krone, bortsett fra en sparekonto som alle andre har. Pengene er låst i familiebedriften; i arbeidsplasser, bygninger og maskiner.

- Opplever du det plagsomt å bli minnet på den store formuen din?

- For så vidt, men jeg skjønner at spørsmålet må komme. Men når jeg på seine kvelder ikke har noe annet å gjøre enn å lese kommentarfelt på nettet, så synes jeg nok at det blir en veldig definerende ting, uten at jeg selv synes at det definerer meg som menneske. Da får folk heller tro at jeg lever et ekstravagant liv med masse penger på kontoen. Jeg går tom og venter med glede på neste lønning, som mange andre.

Størkna svette

Sivert Bjørnstad og hans fire søsken eier 18 prosent hver i bedriften som murerpappa Karl-Ove etablerte på 60-tallet. Gründeren selv sitter igjen med 10 prosent.

- Hvilke lærdommer hjemmefra har du tatt med deg inn i politikken?

- At hardt arbeid er det eneste som gjelder, at penger ikke er noe annet enn størkna svette. At det å skape arbeidsplasser er den største gleden du kan ha i livet. Hvis du snakker med de 30 håndverkerne vi har ansatt, er jeg ganske sikker på at de vil si at pappa er en god sjef.

- Er du og faren din enige politisk?

- Ja, stort sett. Han begynte i AUF i sin tid, men har nok beveget seg mot høyre, som mange gjør når de blir eldre.

Kongens skål

Nylig stemte unge Bjørnstad, som tidenes første Frp-representant, for å legge ned kongehuset og innføre republikk.

- Det har ingen ting med dagens kongefamilie å gjøre, jeg synes de gjør en utrolig god jobb for Norge. Men jeg mener prinsipielt at offentlige posisjoner ikke bør gå i arv. Folk må kunne velge og avsette et statsoverhode.

- Hva gjør du når delegatene på vårens Frp-landsmøte tradisjonen tro reiser seg for å utbringe Kongens skål?

- Da skåler jeg med. Jeg synger kongesangen også. Så lenge et er flertall for monarki, må jeg rette meg etter det. Jeg er demokrat, så det går helt fint.

Høyre-kjæresten

Sivert Bjørnstad er kjæreste med Mari Holm Lønseth (27), Høyre-representant fra Sør-Trøndelag.

- Vi hadde kjent hverandre i ti år, men plutselig ser man hverandre med nye øyne. Det skjedde i fjor sommer. Mari er utrolig hyggelig å være sammen med, sier Sivert Bjørnstad.

- Frykter du at noen av dine tidligere spissformuleringer kan slå tilbake på deg nå med hovedansvar for finanspolitikken til Frp på Stortinget?

- Det er jeg litt usikker på...

Ansiktsløse byråkrater

I mars i fjor foreslo Sivert Bjørnstad å gå løs på Nordisk Råd for å bidra til å finansiere kostnadssprekken på Stortingets byggeprosjekt.

«Det er 20 stortingsrepresentanter som drikker mye godt øl og spiser veldig god mat på noen møter i løpet av et år, og 150 ansiktsløse byråkrater som jobber med å drive et sekretariat. Jeg er helt sikker på at vi, når finanskomiteen begynner å se på måter å dekke inn dette, kan ta en kritisk gjennomgang av både antall møter og byråkrater», uttalte Bjørnstad til Dagbladet.

- Vil du fortsatt strupe Nordisk Råd?

- Ja, jeg synes ikke det er samsvar mellom hva vi bruker på Nordisk Råd og hva vi får igjen. Det er poenget i tida framover å gå nøye gjennom offentlig pengebruk. Politikk kan ikke være sånn at bruker du mest, så vinner du konkurransen. Det må være sånn at bruker du pengene best, så vinner du konkurransen. Innenfor dagens budsjettrammer er det fullt mulig å gjøre ting annerledes i stedet for å rope etter mer og mer penger. I den nye rollen min er det viktig å si nei og foreslå kutt. Jeg vil slå et slag for at må bli kulere å kutte.

Trenger det mest

- Hvor vil du kutte?

- Staten skal være der for dem som trenger det mest. Da kan vi ikke bruke opp pengene på sånne som meg. Den dagen jeg får barn, synes jeg det er sløsing med penger at jeg skal få barnetrygd. Det hadde vært mye riktigere at den 1000-lappen i måneden gikk til familier som trengte det, eller til finansiering av gratis barnehage og SFO.

- Kommer vi til å se slike forslag fra regjeringen?

- Ja, jeg håper det. Vi som tjener godt, og som også har formue, bør ikke bidra mer i form av mer skatt, men ved at vi mottar mindre fra det offentlige. Jeg synes de universelle løsningene er litt gammeldags, at alle skal behandles likt. Fordi vi er ulike. Nå kommer det en stor debatt om fattigdomsbegrepet. For å målrette bedre må vi se nøyere på definisjonen. Noe er feil når halvparten av dem som blir definert som fattig ikke kjenner seg igjen som fattig.

Fanesaken til Frp

- Fremskrittspartiets tidligere fanesak, kamp mot byråkrati og offentlige utgifter, er mindre synlig etter at dere kom til makten...

- Ja, dessverre. Men jeg håper det blir mer fokus framover. Vi er nødt til å ta den debatten. Handlingsrommet er lite. Selvfølgelig er det muligheter til å effektivisere.

Frp-toppen spør om Norge trenger et medietilsyn når vi har et konkurransetilsyn. Han hevder at samfunnet er tjent med å konkurrere med statsinstitusjonene.

- Nyetableringen Nye Veier sparer staten for 30 mrd i løpet av få år. Hvorfor har vi ikke Nye Baner som kan konkurrere med Bane Nor? Og hvorfor har vi ikke Nye Bygg, som kunne konkurrere med Statsbygg? Det ville vært noe, sier Sivert Bjørnstad.

- Du har selv sagt at du gjerne skulle blitt finanspolitisk talsperson på en annen måte, uten at din forgjenger måtte gi seg...

- Jeg synes ikke det har vært så morsomt å være politiker det siste året. For mye tull og tøys. Det burde ikke være så vanskelig å holde seg i skinnet. Jeg hadde håpet det skulle roe seg i år, men det har ikke akkurat gjort det. Jeg skjønner at velgernes tillit til oss synker. Vi må bare jobbe for å rette opp, sier Sivert Bjørnstad.

Tørke på Stortinget

- Hva er det beste med den nye jobben?

- At jeg får påvirket mer direkte, være tettere på statsbudsjettprosessene, med muligheter til å komme med innspill som blir realisert. Det blir nok ikke de lange dragkampene nå som vi har en flertallsregjering. Men det er jo sagt at Stortinget ikke skal bli ekspedisjonskontor, det får vi tro oss sjøl på, slik at vi får muligheten til å gjøre noen egne prioriteringer. Under Stoltenberg 2 var det jo helt tørke på Stortinget, der nesten ikke ei krone ble flyttet. Heldigvis foregår det allerede meningsutveksling mellom de fire regjeringspartiene, noe som er bra for den offentlige debatten.

Sivert Bjørnstad mener det er avgjørende for å beholde makten etter stortingsvalget om to år at Venstre og KrF blir mer synlige.

- Jeg håper at de kommer seg over sperregrensa. Det er jo vår redning for fire nye år etter 2021. De må få politiske gjennomslag og få snakke om primærpolitikken sin.