KLAPPJAKT PÅ KILDER: Etterforskningsleder John Roger Lund ved 22. juli-enheten bekrefter at politiet har jaktet på kildene til flere lekkasjer. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KLAPPJAKT PÅ KILDER: Etterforskningsleder John Roger Lund ved 22. juli-enheten bekrefter at politiet har jaktet på kildene til flere lekkasjer. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Vil fjerne bistandsadvokat etter 22. juli-lekkasjer

Politiet la «sporbare tegn» inn i taushetsbelagte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har bedt Oslo tingrett om å tilbakekalle oppnevning av en bistandsadvokatene i 22. juli-saken, da de mener «vedkommende bistandsadvokat har utlevert taushetsbelagte straffesaksdokumenter til media».

«Før dokumentene ble utlevert fredag 3. februar 2012 ble det gjort tiltak for å kunne identifisere kilden til eventuelle lekkasjer. Dette ble utført ved at hver enkelt bistandsadvokat fikk sin unike kopi av den elektroniske saken, i tillegg til at det var lagt inn sporbare tegn på utvalgte dokumenter» heter det i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.

Fant igjen koder Overfor Dagbladet utdyper etterforskningsleder John Roger Lund ved oslopolitiets 22. juli-enhet:

- Vi hadde lagt inn sporingskoder i alle dokumentene som ble sendt ut, slik at vi kunne se om noen dokumenter kom på avveie. Etter at dokumentenen dukket opp i ulike medier, klarte vi å spore hvor disse konkrete dokumentene stammet fra. På bakgrunn av dette sendte vi begjæringen til Oslo tingrett, sier Lund.

Han mener sporingen er bevis godt nok, men overlater til tingretten å eventuelt be om videre etterforskning.

Ikke varslet - Foreløpig kan jeg bekrefte at vi har mottatt en begjæring om å tilbakekalle oppnevnelsen av en av bistandsadvokatene, sier informasjonsrådgiver i Oslo Tingrett, Markus Iestra til Dagbladet.

Ifølge tingretten var den aktuelle advokaten i går ikke varslet om begjæringen.

- Tingretten tar ikke stilling til spørsmålet nå i ettermiddag. Den aktuelle advokaten skal få uttale seg før tingretten avgjør hva som skal skje, sier han.

Sendt videre Saken er sendt fra tingretten til Asker og Bærum politidistrikt for videre etterforsking av mulige straffbare forhold. Der bekreftes det i ettermiddag overfor Dagbladet at de har igangsatt etterforskning i saken

- Vår oppgave i denne saken er å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Vi må se om det er og i så fall hvilke bestemmelser som er overtrådt. Det er foreløpig ikke avklart om noe straffbart har skjedd, sier politiinspektør Stine Karlsen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Hun sier det er for tidlig å si noe om hvor lang tid politiet vil bruke på etterforskningen. Det over 170 oppnevnte bistandsadvokater i terrorsaken.

- Spørsmålet vi etterforsker er om det er ulovlig for en bistandsadvokat å gi fra seg taushetsbelagte dokumenter, sier Karlsen.

Flere lekkasjer Politiet har også tidligere gått hardt ut mot det de mener er lekkasjer fra bistandsadvokater. Ifølge bistandsadvokatene bør politiet feie også for egen dør.

Bistandsadvokatene i 22. juli-saken har i et brev bedt politiet om å etterforske en lekkasje av bildemateriale til VG, trolig fra politiet selv.  - og om å oversendeaken til Spesialenheten for politisaker.

Bildene skal ifølge begjæringen være av to drepte og en hardt skadet person etter angrepet på Regjeringskvartalet.

- Vi ber om undersøkelsen fordi vi er lei av at det alltid er bistandsadvokatene som blir anklaget når det er lekkasjer, har koordinerende bistandsadvokat Mette-Yvonne Larsen uttalt til Dagbladet.