Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestilling

Vil fjerne bruk av ordene «mamma» og «pappa» i skolen

Skal erstattes av «forelder en» og «forelder to».

LIKESTILLING: Den franske nasjonalforsamlingen vil fjerne bruk av ordene «mamma» og «pappa» i skoledokumenter, for å hindre forskjellsbehandling av familier med likekjønnede foreldre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LIKESTILLING: Den franske nasjonalforsamlingen vil fjerne bruk av ordene «mamma» og «pappa» i skoledokumenter, for å hindre forskjellsbehandling av familier med likekjønnede foreldre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske nasjonalforsamlingen stemte forrige uke for en endring i utdanningsloven, der ordene «mamma» og «pappa» skal erstattes av «forelder en» og «forelder to» i alle offisielle dokumenter.

Lovendringen tar sikte på å hindre diskriminering av likekjønnede foreldre og barna deres, og ble foreslått av president Emmanuel Macrons parti Republique en Marche.

- Vi har familier som må krysse av på skjemaer som er utformet etter ganske gammelmodige familiemodeller. For oss handler det om sosial likestilling, sier representant for partiet, Valérie Petit, til The Telegraph.

Mange har vært positive til lovforslaget. Tilhengere hevder at et kjønnsnøytralt språk i skoledokumenter er et naturlig steg videre etter at landet legaliserte likekjønnet ekteskap for seks år siden.

Men ikke alle er like imponerte. En rekke politikere fra den konservative fløyen har omtalt den som «skremmende» og ment at den ikke respekterer heterofile foreldre, som utgjør en stor del av befolkningen.

Også foreningen for likekjønnede foreldre, ADFH, er skeptiske til de nye begrepene. De støtter et mer inkluderende språk i skolen, men er redd for at en innføring av de aktuelle begrepene kan føre til et hierarki mellom foreldre.

- Hvem er «forelder en» og hvem er «forelder to», spør leder for foreningen, Alexandre Urwicz, ifølge News.com.

Hans foreslår å heller innføre det tredje alternativet «juridisk representant», i tillegg til «mamma» og «pappa».

Det er fortsatt en mulighet for at forslaget blir nedstemt av flertallet i senatet. Hvis dette skjer blir det sendt tilbake til nasjonalforsamlingen for en ytterligere evaluering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!